Apple ще се изправи срещу колективен иск от акционери, които обвиниха главния изпълнителен директор Тим Кук в прикриване на данните за спадащото търсене на iPhone в Китай, което им нанесе загуби на стойност милиарди долари, предаде Reuters.

В отсъждане в сряда американският окръжен съдия Ивон Гонзалес Роджърс заяви, че акционерите, водени от пенсионен фонд в Обединеното кралство, могат да съдят Apple за коментара на Кук от 1 ноември 2018 г., при който той отбеляза, че компанията е изправена пред натиск върху продажбите на някои възникващи пазари, но "не бих включил Китай в тази категория."

Apple може да остане без чипове за производството на новите модели iPhone

Apple може да остане без чипове за производството на новите модели iPhone

За това предупреждават запознати

Apple каза на доставчиците да ограничат производството няколко дни след изказването на Кук, а на 2 януари 2019 г. неочаквано намали прогнозата си за тримесечни приходи с до 9 млрд. долара. Това беше отдадено на търговската война между САЩ и Китай от главния изпълнителен директор на компанията.

Това беше и първата прогноза за спад на приходите на Apple от пускането на iPhone през 2007 г. Акциите на компанията паднаха с 10% на следващия ден, изтривайки пазарна капитализация в размер на 74 млрд. долара.

От Apple заявиха, че няма доказателства, че са измамили или са възнамерявали да измамят акционерите си. Компанията не е отговорила и на изпратените от Reuters въпроси.

За първи път: Xiaomi изпревари Apple в смартфоните

За първи път: Xiaomi изпревари Apple в смартфоните

Samsung се завърна на първа позиция, след като продажбите на Huawei спадат с 22%

В решение от 23 страници, Роджърс заяви, че акционерите правилно твърдят, че изявленията на Кук относно Китай са подвеждащи и неверни. В отсъждането ѝ се посочва, че Кук може да не е знаел за "притеснителните сигнали", идващи от Китай, но че няма как да не е виждал ефектите от търговската война. Също така той е бил напълно наясно с рисковете, идващи от обсъждането на данните за продажбите на iPhone в Китай.