Доставчици и търговци на кафе пренасочват доставки, първоначално предназначени за руския пазар, към други пазари, пише Reuters.

Някои участници на пазара спряха напълно продажбите за Русия, казаха пред агенцията участници на конференция по въпросите на кафето в САЩ.

Търговията с храни не е включена в санкциите спрямо Русия, но поради трудности при обработката на плащанията от руски вносители, както и заради опасения за безопасността на корабите в Черно море, доставките на кафе и други хранителни стоки за Русия са намалели.

Русия е един от петте най-големи вносители на кафе в света. По данни на Reuters, цените на кафето в Русия напоследък са се повишили с повече от 20%, основно заради по-високите разходи, каза миналата седмица брокер от HedgePoint.

Един от източниците на агенцията, търговец на кафе, казва от своя страна, че някои държави продължават да доставят кафе на Русия, по-специално Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света.

Източникът на агенцията споделя още, че една кафеена кооперация е сключила бартерна сделка с руски дилър, при която кафето ще се разменя за минерални торове.

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

Как изменението на климата застрашава отглеждането и пазара на кафе - индустрия за $19 милиарда

В края на 2021 г. цената на кафето на борсата се покачи до почти 10-годишен връх