Проблемите със злощастния модел 737 Max, отнели живота на 346 души, са стрували на американския производител Boeing 18,7 милиарда долара, пишат от CNN Business.

През януари от компанията обявиха, че 8,3 милиарда долара са им стрували компенсациите заради двете катастрофи и още 6,3 милиарда долара са нарасналите разходи за производството на самолети.

Все пак анализаторите посочват, че тези изчисления са най-добрият сценарий за Boeing и ситуацията може да изглежда доста по-сериозно.

"Според нашите изчисления общо кризата ще струва 23 милиарда долара. Ако нейното разрешаване отнеме по-дълго време, тази сума ще нарасне", коментира Роналд Ипщайн от Bank of America.

Сега ситуацията с коронавируса ще донесе допълнителен риск за Boeing. Ако кризата се задълбочи, авиокомпаниите ще започнат да отказват доставките на нови самолети.

В допълнение тя може да се окаже проблем за американския гигант и що се отнася до плановете му за производството на нов модел, който трябва да бъде по-голям от 737 Max. От друга страна конкурентът му Airbus вече търси клиенти за своя нов модел в този сегмент - A321neo XLR.