Да живееш в две от най-щастливите държави в света и да намериш място в екипите на два международни гиганта в лицето на Nestle и Carlsberg, но да решиш да ги оставиш зад гърба си, за да се върнеш обратно в България. Какво може да те накара да постъпиш така? За Андрей Панайотов достатъчни са три, но много важни неща - семейството, дома и средата.

Преди 8 години той заминава за Дания с еднопосочен билет и с ентусиазма на млад човек, получил неочаквана възможност да развие потенциала си. Първата му професионална "спирка" в страната, която според Forbes е втората най-щастлива в света, е една от най-разпознаваемите местни марки - пивоварът Carlsberg.

"Не съм планирал да заминавам преди това. Обадиха ми се една сутрин преди работа и ме попитаха дали се интересувам от нова работа в чужбина", спомня си Андрей. По това време той е част от екипа на Coca-Cola Hellenic у нас, където прави първите си стъпки като SAP консултант. Предложението на Carlsberg отново идва по тази линия благодарение на вече натрупания му опит на тази позиция.

Снимка 522607

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

С еднопосочен билет до Carlsberg и Nestle

Той решава да кажа "да" на тази възможност след 4 интервюта и тестове получава работата, и през 2013 година заминава. "Това беше първият и единствен еднопосочен билет за самолет, който съм си купувал. Отидох сам. Не знаех кога ще се върна обратно", връща се назад Андрей.

Така започва неговия живот в Дания - намира жилище и започва да създава кръг от познати и приятели. В началото няколко месеца той няма възможност да се види със семейството и приятелката си, а през първата година двамата са принудени да живеят разделени. В Carlsberg Андрей работи близо 3 години и ръководи екип от няколко души. Тъкмо когато приятелката му също си намира работа в страната, след реорганизация в настоящия му работодател, той се премества в Nestle, където отново работи като SAP консултант.

Това беше първият и единствен еднопосочен билет за самолет, който съм си купувал. Отидох сам. Не знаех кога ще се върна обратно

През първите години в Дания Андрей признава, че е бил много въодушевен от живота там и си е представял страната като перфектното място, на което да отгледа децата си. "С времето, след като изкарахме няколко зими, които са много тежки, много тъмни, нещата се промениха. Развиделяваше се в 10 сутринта, а след това ставаше отново мрак преди 4 часа следобед. Първата зима мина добре, но с всяка следваща нещата ставаха все по-тежки", казва той и добавя: "Не вярвах, че подобно нещо може да ми се отрази, особено когато виждах толкова много позитивни неща в Дания и начина на живот там".

Всеки ден Андрей ходи до работа и обратно у дома с колело, като изминава разстояние около 10 километра. В Дания живее в прекрасна къща с много зеленина, в близост до гора и паркове. През лятото там дните са много дълги и хората изкарват голяма част от времето навън, приготвят барбекюта или се отдават на неформални разговори на по бира. Другото, което Андрей посочва като ценни от живота му в Дания е интернационалната среда, в която научава много за различните култури.

След време обаче той и приятелката му започват да усещат, че е дошло време за промяна.

Снимка 522611

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Да живееш в Швейцария през седмицата, а през уикендите - в България

Едно от нещата, които натежават и за двамата, е липсата на среда и по-трудното изграждане на приятелски отношения с хората в Дания. Както и липсата на достатъчно слънчева светлина през по-голямата част от годината. Така за първи път идва идеята за връщане в България и Андрей се готви няколко месеца да се занимава с обучения и допълнителна квалификация, но идва втора възможност за работа в чужбина. Този път в Швейцария.

Нямаше директна линия и заради това правех по 4 полета на седмица. В понеделник ставах в 3, 3:30 часа сутринта и след час бях на летището

През този период той живее в Женева през работните дни, а през почивните е в България. Всяка седмица пътува по 6 часа от врата до врата в едната посока, а за година успява да направи около 150 полета.

"Там имах апартамент под наем, можех да живея за постоянно, но бях решил от опита ми в Дания, че не трябва да рискувам връзката си заради работата и си идвах всяка седмица. Нямаше директна линия и заради това правех по 4 полета на седмица. В понеделник ставах в 3, 3:30 часа сутринта и след час бях на летището, за да хвана един от първите полети и от там до Женева", разказва той.

В града Андрей успява да намери приятели, като случайно се запознава с група млади учени от ЦЕРН. По-късно има предложение да остане за постоянно там, но в крайна сметка с приятелката му решават, че това не е мястото за тях. Поне не към този момент. "Швейцария е прекрасна държава, но е за един малко по-късен етап от живота на човек", усмихва се той.

Стандартът на живот в страната е много по-висок и въпреки че възнаграждението на Андрей също е в пъти по-високо, той решава да намери отговарящо на неговия опит и търсене работно място в България и да се завърне.

Когато решиш, че мястото ти е у дома

След прекарани 6 години първо в Дания, а след това в Швейцария, изпълнени с много професионални успехи, но и със стотици полети до България, в края на 2019 година той решава да се върне тук и да потърси реализация и възможности да разгърне натрупаните опит и умения у нас.

Снимка 522610

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

"Казах си: "Защо се занимавам с тези пътувания, с този стрес, далеч съм от семейството и дома си?". Наистина, много неща не одобрявам в България, но нали ние сме хората, които трябва да опитат да ги променят. Да, много е трудно и изглежда прекалено оптимистично, но малко по малко се случва", вярва той.

Schwarz IT е технологичен партньор на ритейл групата Schwarz. Тя е доставчик на ИТ услуги за веригите Kaufland и Lidl, както и за Schwarz Production и Pre Zero, които влизат в нея. Schwarz IT България е активна от 2020 година, като тя събра на едно място екипите на Kaufland IT Hub и Lidl Digital.

Един от факторите, които натежават в посока завръщането на Андрей в България, е намирането на работа по неговата специалност. Докато все още работи в Швейцария по време на пътуванията си до България той често се среща със свой бивш колега, от когото идва идеята накъде може да се насочи.

"Колегата ми работеше за немска фирма, засичахме се по самолетите и си говорехме. В един момент той започна работа за Lidl Digital и така научих за компанията. После и други мои познати, занимаващи се със SAP, отидоха там", споделя Андрей.

Снимка 522608

Източник: Теодор Пенчев / Money.bg

Така в края на 2019 година той се прибира у дома и влиза в екипа на Lidl Digital. Днес тя вече е част от новосъздадената Schwarz IT България - първата IT компания от световната ритейл група Schwarz, която се създава извън централата в Германия. Schwarz IT България реализира всички дигитални операции и услуги за конкурентните вериги Kaufland и Lidl. В екипа на Schwarz IT България Андрей работи като SAP консултант, но и като разработчик, като пише и код в ABAP. Той е един от многото успешно реализирали се в чужбина професионалисти, на които компанията отправя предложение за работа, като част от мисията си да привлече талантите обратно в България.

"Това, което ми харесва и което ми е интересно тук, е, че управлението на проекти се води по много модерен начин. Използваме модерни технологии, като SAP S/4 HANA, и в частност SAP EWM (Extended Warehouse Management) on S/4 HANA. Това е наистина най-актуалното в сферата на Логистичния модул на SAP и най-сериозният продукт за управление на складове в световен мащаб. Работим по методите на т.нар. agilе, при които един голям проект се разделя на малки отделни сегменти. Така работиш много по-интегрирано с клиента, имате постоянна връзка и при тях се намаляват грешките, както и загубите за бизнеса", обобщава той.