Противно на общоприетото схващане, не е нужно да притежавате свръхчовешка сила или супер елитно образование, за да се превърнете в лидер и успешен ръководител.

Хората често извървяват пътя от портиери и шофьори на камиони до високопоставени изпълнителни директори, твърдят Елена Ботельо и Ким Пауъл, автори на книгата "Съседът изпълнителен директор".

Анализирайки данните от проучване сред 2600 лидери, двамата установяват, че 4 ключови особености на характера превръщат обикновените хора в успешни изпълнителни директори: решителност, умение за въздействие, безмилостна надеждност и смело приспособяване.

Според изследователите надеждността е най-важната от тези 4 черти, защото показва, че можете да постигнете последователни резултати.

"От всички поведения, които водят до поста изпълнителен директор, надеждността е единственото, което увеличава шансовете на кандидата да бъде нает и шансовете му да изпъкне пред другите в работата", твърдят Ботельо и Пауъл.

Надеждните изпълнителни директори са 15 пъти по-склонни да постигат високи резултати и да удвоят шансовете си за наемане. Надеждните лидери умеят да създават впечатлението у своите клиенти, подчинени и членове на борда, че са в състояние да си свършат работата.

Постигането на последователни резултати може да изглежда като очевидна поведенческа черта, но според изследователите лидерите се борят с това всеки ден. Това поведение рядко се забелязва и насърчава в профилите на изпълнителните директори и бизнес медиите.

Въпреки това, надеждността е огромен фактор както за успеха на компанията, така и за този на кариерата ви. Тя ви печели и уважение сред колегите в офиса.

Отличен пример за това е Брет Годфри, бившият изпълнителен директор на Virgin Australia. Годфри получава правото да създаде и оглави австралийската авиокомпания, защото впечатлява основателя на Virgin Group Ричард Брансън с работната си етика и способността му да постига последователни резултати.

В своята автобиография "Как намерих наивността си" Брансън разказва, че когато поисква от Годфри да му изпрати подробна стратегия за бъдещето на Virgin Australia, планът му е предаден още на следващата сутрин.

Според изследователите следването на ангажиментите е отличителен белег за надеждност и кара хората да вярват, че могат да разчитат на вашето продължително силно представяне в бъдеще.

"В бизнеса се ценят надеждните и компетентни хора. Работодателите и клиентите са по-склонни да поемат рискове и да им дадат повече възможности", отбелязват Ботельо и Пауъл.