Терминът "голямото уволнение" произлезе от САЩ: той се отнася до безпрецедентното покачване на броя на хората, напускащи работата си по време и след пандемията от COVID-19. Статията на Тrends.rbc е посветена на това ново явление.

Преход към утрешния ден

Антъни Клоц, организационен психолог и професор по мениджмънт в Тексаския университет, прогнозира през май 2021 г., че COVID-19 ще накара хората да напуснат работата си масово. И думите му се оказаха верни.

Само през март 2022 г. броят на уволнилите се в САЩ е рекорден 4,5 милиона души. Според психолога първоначалният бурен поток бе свързан с ефекта на натрупването, тъй като в средата на пандемията хората не са напуснали, защото не са да искат да рискуват да загубят работата си в този неясен и труден период. Но тогава обаче служителите осъзнаха как да искат и могат да променят стандартния работен ден.

Снимка 578850

Източник: iStock Images

Експертът подчертава:

Пандемията превърна бъдещето на работната дейност в настояще

Преминаването към дистанцираност от офиса и развитието на гъвкавост по отношение на работните места и трудовия график можеше да не се случи още 30 години, ако не беше кризата.

Много служители не се връщат в офиса на пълен работен ден, даже след като ограниченията се облекчиха или дори когато напълно отпаднаха. Други се научиха, че могат да работят от всяка точка на света или само четири дни в седмицата. Някои дори си изградиха собствени удобни гъвкави графици.

"Тези форми на работа дават повече контрол върху собствения ни живот, както и повече самостоятелност и свобода и не мисля, че повечето хора са готови да се върнат в традиционната работна среда", смята ученият.

Снимка 359506

Източник: iStock

Ако не ви харесва, пенсионирайте се или започнете собствен бизнес

Около 63% от търсещите работа цитират баланса между работата и личния живот като основен приоритет при избора на нова работа, според доклада на LinkedIn "Глобални тенденции в развитието на талантите 2022".

Паричната компенсация и културата на работното място също имат значение. Според проучване на Pew Research Center ниските заплати, липсата на възможности за повишение и чувството на неуважение водят до доброволно уволнение.

Време е за смяна на работата: 9 признака

Време е за смяна на работата: 9 признака

Когато всеки работен ден е по-скоро изтезание, това е сигурен знак, че е необходима промяна на обстановката

Хората също така избраха да се пенсионират, вместо да търсят нова работа, докато други започнаха собствен бизнес. Според Бюрото за преброяване на населението на САЩ през 2021 г. се наблюдава прилив на нови бизнес начинания, като броят на заявленията за тази цел достига 5,4 милиона.

Какво се случва в други страни

"Голямото уволнение" е, когато хората казват: "Каквато и да е ситуацията, искам да е по-добра", каза Патриша Минг пред CNN. Тази 35-годишна жена, която живее в Сидни, решава да напусне работа в консултантска компания през август 2021 година.

В допълнение, освен в САЩ броят на добоволниет напускания също нараства във Великобритания, Австралия и Франция. В Европа много правителства използваха програми, които насърчиха компаниите да задържат служители, но да намалят работното им време. След това държавата субсидира част от заплатите. Това е различно от подхода, възприет в Съединените щати, където работниците са получавали обезщетения след уволнението или са получавали стимулиращи чекове, които са допълнили спестяванията им независимо от трудовия статут.

Тайван, Коста Рика и още от най-добрите страни за живот и работа на мигранти

Тайван, Коста Рика и още от най-добрите страни за живот и работа на мигранти

Какви предимства предлагат?

Гийом Менуе, ръководител на инвестиционна стратегия и икономика за Европа, Близкия изток и Африка в Citi Private Bank, заяви: "В цяла Европа хората останаха при работодателите си. Но имаше и признаци на изтичане на персонал."

Във Франция броят на уволненията през третото тримесечие на 2021 г. е рекордно най-висок от 2007 г. насам.

Снимка 544921

Източник: iStock

Промяна на хоризонта

Желанието за намиране на нови възможности се проявява в условия, когато броят на свободните работни места остава висок, а работодателите в редица отрасли са готови да плащат повече, за да наемат работници.

Във Великобритания, където пазарът на труда се реформира във връзка с Brexit, има 4,4 свободни позиции на всеки 100 съществуващи работни места. А това е рекордно висок показател.

В Австралия правителството заяви, че работниците, които сменят работата си, обикновено получават увеличение на заплатата между 8% и 10%.

Обявите за работа в JobTiger се увеличиха с 9% само за месец

Глад за кадри у нас: ето в кои сектори се търсят най-много служители

"Търговия и продажби" успява да задържи водещата си позиция

Антъни Клоц очаква "голямото уволнение" да продължи, тъй като пазарът на труда все още е стегнат, но "в добра форма": "Работниците, от висши ръководни кадри до редовен персонал, все още се чувстват малко не на място, тъй като излизането от пандемията се проточи. Тези мениджъри, които са се съсредоточили върху изискванията на служителите си обаче, отбелязват намаляване на броя на напусканията."