Обявите за работа стават все повече. Това е видно от месечния анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger. През май предложенията за работа в платформата са малко над 57 000 или с 9% повече спрямо предходния месец. На годишна база ръстът възлиза на 8 процента.

Наблюденията на пазара на труда през последните три години показват, че в периода между май и юни има най-много работни възможности. До голяма степен това се дължи на активното търсене на кадри в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", като тази година ръст на обявите се наблюдава и в останалите сектори. Единствено изключение прави секторът "Здравеопазване и фармация", в който има съвсем лек спад на обявите за работа от 0,2%.

Пазарът на труда у нас отдавна е прегрял. Навсякъде има дефицит на кадри

Пазарът на труда у нас отдавна е прегрял. Навсякъде има дефицит на кадри

Гости на Money.bg са експертите от сектора Надя Василева и Николай Николов

С най-голям ръст на предложенията през май има в секторите "Маркетинг и реклама" (19%), "Логистика и транспорт" (17%) и "Административни и обслужващи дейности" (15%).

След тях се нареждат секторите "Счетоводство, одит, финанси" (11,9%), "Строителство" (11,6%), "Производство" (11,6%), "Търговия и продажби" (11%) и "ИТ" (2,1%).

Двуцифреният ръст на предложенията в сектора "Хотелиерство и ресторантьорство", който се наблюдаваше от началото на годината, сякаш достига своя пик и в края на май броят на обявите в този сектор е малко над 11 500, като е нараснал с 2 процента.

Снимка 576722

Секторът "Търговия и продажби"

успява да задържи водещата си позиция

в дяловото разпределение и през май броят на предложенията от него е 22 на сто. Втората позиция също се запазва от "Хотелиерство и ресторантьорство" с 20%, а след него се позиционира секторът "Производство" с 14%, като той измества, с много малка разлика от третото място, сектора "ИТ" (13,6%).

Ето колко плаща държавата за обучението на един студент

Ето колко плаща държавата за обучението на един студент

Средната сума за ЕС е повече от четири пъти по-висока от разходите на България

Дяловото разпределение при останалите сектори е: "Административни и обслужващи дейности" (9,7%), "Логистика и транспорт" (9%), "Счетоводство, одит, финанси" (4,5%), "Строителство" (4%), "Маркетинг и реклама" (3,2%), "Здравеопазване и фармация" (3,1%), и "Изкуство" (1%).

Предложенията за работа от вкъщи

или дистанционна работа в края на май са малко над 6150 или 13,4% от общия брой обяви. Спрямо предходния месец броят на този тип предложения се е увеличил с 4%, а съотношението им по сектори е следното: "ИТ" (55%), следвани от "Административни и обслужващи дейности" (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (16%) и "Търговия и продажби" (5%).

Въпреки че през последните 2 месеца броят на предложенията, притежаващи изискване за наличен зелен сертификат (удостоверяващ завършен цикъл на ваксинация срещу COVID-19 или неговото преболедуване), намаляха значително, все още съществуват обяви с такова изискване. В края на месец май техният брой е едва 50.

Както и в предходния месец, като дялово разпределение

предложенията във водещите областни градове заемат 72% от всички обяви.

Разпределението във всеки от тези градове е, както следва: София (44%), Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Снимка 576723

През май 2022 г. общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 10%. Изменението по градове е както следва: София (10%), Пловдив (12%), Варна (5%), Бургас (5%), Русе (19%) и Стара Загора (10%).

Глад за кадри: 67% от бизнесите в САЩ не могат да запълнят своботните си работни позиции

Глад за кадри: 67% от бизнесите в САЩ не могат да запълнят своботните си работни позиции

42% от анкетираните собственици на малък бизнес са готови да повишат заплатите

Обяви подходящи за бежанци

Според анализа на JobTiger, броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през май е над 3200. Броят на тези предложения е нараснал с 22% спрямо април и като дял те са 8% от общия брой обяви в страната.