Недостигът на работна ръка се изостря за собствениците на малкия бизнес в Америка. Свободните работни места надминаха рекордни стойности. Това казват от Националната федерация на независимия бизнес, която е най-голямата асоциация за малък бизнес в САЩ. Така малкият бизнес се принуждава да повиши заплатите и да предприеме други за задържане на служители, пише Forbes.

Броят на предприятията, които имат нужда от нови служители, се е увеличил и сега стига до 67%. Над половината (51%) от малките предприятия,  заявяват, че са имали свободни работни места, които не са били в състояние да запълнят през миналия месец.

42% от анкетираните собственици на малък бизнес са готови да повишат заплатите този месец, а 30% казват, че планират да го направят през следващите три месеца. 92% от анкетираните работодатели, които искат да наемат нови служители, казват че няма квалифицирани кандидати, които да запълнят работните места.

Но не само малкия бизнес, а и по-големите работодатели изпитват трудности в опитите си да запълнят свободните позиции.

Много ресторанти и търговци на дребно не могат да запълнят свободните работни места на фона на пандемията Covid-19, което накара големите вериги като като Chipotle Mexican Grill, Starbucks и Walmart да повишат заплатите.

Някои компании вече предлагат бонуси за наемане, включително Макдоналдс. Target предлага допълнително плащане от 2 долара на час за работа в натоварени дни, а Walmart увеличава почасовото заплащане с 1 долар на час за сезонни работници.