Американската компания, световен лидер при спортните стоки - Nike за 2016-а фискална година е изплатила на своя генерален Марк Паркър в налични пари и ценни книжа 47,6 милиона долара. Това е трикратно увеличение на неговото възнаграждение за работата му в компанията спрямо предходната година, съобщава Bloomberg.

Неговата заплата за посочения период е представлявала 1,55 милиона на месец. Но акциите на спортния гигант, които той е получил като част от договореното възнаграждение, и са били с номинална стойност 3,5 милиона долара сега са покачили цената си до 33,5 млн. долара.

Агенцията отбелязва, че щедростта на Nike е продиктувана от желанието на компанията да задържи Паркър на шефския пост на световния лидер при спортните стоки поне до 2020 година.

Марк Паркър бе назначен на длъжността генерален директор през 2006 година. От тогава досега продажбите на компанията са се удвоили до над 32 милиарда долара годишно. През тази година той бе назначен и за председател на съвета на директорите. Паркър от своя страна обеща да увеличи оборота на Nike до $50 милиарда към 2020 година.