Изследване на международната компания за релокации Movinga класира София като 139-ия най-добър град за семейства в света. Столицата на България е непосредствено след Москва и преди Неапол, Доха, Сантяго, Буенос Айрес и Атина.

Не изненадващо, след показателите, по които градът е получил най-висока оценка, е срокът за майчинството, който е най-дългия в Европейския съюз, и сигурността на средата. Най-ниска оценка от едва 22,52 пункта от 100 възможни градът получава в категорията "Мобилност", а изненадващо в "Качество на въздуха" той има 43 пункта, което го поставя значително над много други европейски градове.

В класацията са включени още показатели като достъпност при закупуването на жилище, качество на образованието, цена на живота, безработица в съответния град, здравеопазване, възможности за отглеждане на деца, приобщаване на семействата. Анализът на Movinga обхваща общо 150 града, които са известни като привлекателни дестинации за семействата, на всички заселени континенти.

Данните на компанията се допълват от две анкети, които са били проведени с респонденти във всеки град. Те е трябвало да оценят населеното място, в което живеят, въз основа на редица параметри, а след това Movinga e оформила крайната оценка.

На първо място в подреждането е столицата на Финландия Хелзинки с общ резултат от 100 пункта, следван Квебек (Канада), Осло, Мюнхен, Копенхаген, Стокхолм, Рейкявик, Калгари и Монреал (Канада) и Готенбург (Швеция). На дъното са Мексико Сити, Манама, Анкара, Измир, Кувейт Сити и Истанбул.