През последните няколко десетилетия САЩ са икономическия лидер на света, изпреварвайки всички останали по размера на брутния вътрешен продукт (БВП). През този период няколко европейски гиганта също доминират сред десетте най-големи икономики.

Следващите 4 години обаче може да донесат значителна промяна и преподреждане на тази класация, в която водещи ще бъдат азиатските сили. Според прогнозите на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) страни от Азия ще бъдат най-многобройните сред елитния топ 10 към 2024 година.

Голямата промяна ще бъде в лидерската позиция, като според оценката на експертите към този период Китай вече ще е изпреварил Щатите по БВП. Само преди близо 3 десетилетия страната е едва десета по размер на икономиката си.

Индия, която през 2008 година изобщо не фигурира в класацията, през 2024 година вече може да е третата най-голяма сила в света, изпреварвайки Япония. В челната петица ще влезе един дебютант, според прогнозите. Това е Индонезия.

От друга страна през следващите 4 години две европейски държави се очаква да изпаднат от топ 10 на най-големите икономики в света - Италия и Испания.

В същото време лидерът на Стария континент - Германия, ще падне от 4-та на 7-ма позиция и ще бъде изпреварен от Русия. Великобритания и Франция ще останат на последните 2 места. Канада вече няма да фигурира в класацията, а нейното място ще бъде заето от Бразилия.

Infographic: Continental Shift: The World’s Biggest Economies Over Time | Statista You will find more infographics at Statista