Най-старите ядрени реактори в света са тези в Швейцария (46,3 години) и Белгия (42,3 години). Стари са и единствените реактори, които се използват в Армения и Холандия. Това се вижда от графика на Statista.

На трето място по възраст са 92-тa ядрени реактора на Съединените щати, които в момента работят и са на средно 41,6 години.

След началото на войната в Украйна и последвалата енергийна криза, интересът към ядрената енергия се поднови в много страни, но предизвикателствата пред изграждането на ядрени реактори продължават да съществуват и днес. Неотдавна дори стана ясно, че Полша започва да изгражда първата си ядрена централа. Това разбира се се случва на фона на споровете в ЕС за това дали ядрената енергия трябва да присъства в списъка с чисти енергийни източници.

САЩ са страната с най-много ядрени реактори и бяха сред първите комерсиални потребители на ядрена енергия през 50-те години на миналия век, което обяснява броя на остарелите реактори.

Снимка 597149

Източник: statista

Днешните атомни централи в Съединените щати са от времената на строителният бум между 60-те и 70-те години на миналия век. Петте реактора, завършени през 90-те години на миналия век, както и единият, завършен през 2016 г., бяха забавени строителни проекти от 70-те години на миналия век, претърпели забавяне, заради регулаторни проблеми и нарастваща съпротива срещу ядрената енергия.

Последната начална дата на строителството на завършен реактор в САЩ днес е 1978 г. - една година преди ядрената авария в в АЕЦ "Три майл айлънд",, която затвърди общественото отхвърляне на ядрената енергия и предизвикателствата на актуализирането на инфраструктурата на ядрените реактори днес.

Над 15 държави в света активно "преследват" ядрената енергия, се казва в Доклада за състоянието на световната ядрена индустрия. Това включва нови ядрени програми в Обединените арабски емирства, Беларус и Иран, които бяха стартирани само през последното десетилетие, както и програма в Китай, която започна да произвежда енергия през 1991 г.

Междувременно много европейски страни, които бяха сред първите възприели технологията, постепенно прекратяват програмите си, понякога преди края на очаквания живот на реакторите. Сред тях е Германия.