Южна Корея може да построи до три нови ядрени реактора до 2038 г., за да намали емисиите на въглеводороди и същевременно да задоволи нарастващото търсене на електроенергия, съобщи информационната агенция Yonhap.

По нейни данни, група експерти е разработила план за периода от 2024 до 2038 г., който определя стратегия за развитие на енергийната индустрия на страната. Документът е бил представен на правителството, което ще трябва окончателно да го одобри или промени.

Стратегията в сегашния си вид предвижда увеличаване на дела на безвъглеродните енергийни източници от сегашните 40% на 70% до 2038 г. Предвижда се една от мерките, които биха могли да помогнат за постигането на тази цел да е изграждането на допълнителни ядрени реактори. Сега в страната има 26 такива, включително четири в процес на изграждане.

"Стигнахме до заключението, че изграждането на до три нови ядрени реактора изглежда осъществимо, но това изисква окончателно решение на правителството, като се вземат предвид възможните площадки за строителство", цитира агенцията неназован държавен служител.

Новият енергиен план съответства на политиката на администрацията на новия президент Юн Сок-йол, която преразгледа плановете на предшественика си Мун Дже-ин за намаляване на броя на действащите ядрени реактори до 17, до 2034 г. Делът на ядрената енергия в общото производство на електроенергия в страната може да достигне 35,6% до 2038 г. в сравнение със сегашните около 30%. Агенцията подчертава, че изграждането на един реактор отнема средно 14 години, така че за да бъдат построени новите реактори до 2038 г. строителството ще трябва да започне съвсем скоро.

Южна Корея ще инвестира почти $3 милиарда за модернизация на ПВО - за да се пази от свои съседи

Южна Корея ще инвестира почти $3 милиарда за модернизация на ПВО - за да се пази от свои съседи

Средствата ще бъдат изразходвани за следващите 9 години