Страните от Източна Европа планират да построят общо поне 12 блока на атомни електроцентрали (АЕЦ). За целта те би трябвало да отделят общо около 130 млрд. евро, пише Bloomberg.

"Страните - от Чехия до Румъния - разработват планове за осъществяване на инициативата, която някои наричат "най-големия проект на века", се отбелязва в публикацията. В същото време първата електроцентрала от планираните може да бъде пусната в експлоатация преди края на това десетилетие.

Агенцията уточнява, че правителствата в региона са си осигурили и политическа подкрепа за изграждането на нови ядрени мощности на фона на стремежа на Европейския съюз да постигне въглероден неутралитет и да намали зависимостта си от вноса на руски газ.

Твърди се, че общо Източноевропейските държави ще отделят близо 130 млрд. евро за изграждането на поне 12 ядрени блока.

Реализирането на тези планове обаче се усложнява от пречки. Според някои длъжностни лица, пожелали анонимност, Източна Европа не разполага с достатъчно технически компетенции и финансовите ресурси за осъществяването на толкова мащабни проекти.

Предвид нежеланието на големите частни инвеститори да поемат всички рискове, свързани с изграждането на нови АЕЦ, решаващ (финансов) фактор ще бъдат субсидиите от ЕС, които обаче се отпускат на конкурентна основа.

Понастоящем в Европейския съюз на практика се строят само две нови атомни електроцентрали - в Словакия и Унгария, обяснява Bloomberg.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) прогнозира, че до 2050 г. общата мощност на атомните електроцентрали в света ще нарасне спрямо сега минимум с една четвърт. Към момента рускта компания "Росатом" е лидер по брой на строящи се зад граница атомни реактори на АЕЦ.

Румъния подписа споразумение за модернизация на първи блок на АЕЦ "Черна вода" - ето с коя компания

Румъния подписа споразумение за модернизация на първи блок на АЕЦ "Черна вода" - ето с коя компания

Рамковото споразумение е на обща стойност около 240 млн. евро

По данни отпреди година, две държави извършват общо почти 70% от проектирането и строителството на ядрени реактори в света. Това са Русия и Китай, които разширяват присъствието си в областта на ядрената енергетика в света. Това съобщи тогава водещото японско бизнес издание Nikkei, което анализира данни от Информационния център по електроенергетика на Япония.

Към лятото на миналата година се строяха или проектираха общо 110 ядрени реактора от трето поколение, които отговарят на повишените изисквания за безопасност след аварията в Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна.

Китай се занимава с проектиране и строителство на 46 атомни реактора, следван от Русия - с 30. Заедно те държат дял от 69%от световния пазар в тази област (по данни към юли миналата година, които сега по всяка вероятност са същите). Въпросните реактори се намират както в двете страни, така и в други държави. Русия по данни към миналата година има най-много "чуждестранни реактори" - 19, следвана от Китай - с 14 броя.

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Двете държави, извършващи 70% от проектирането и строителството на АЕЦ в света

Включени са и задграничните проекти на двете страни лидери в ядрената енергетика