Amazon ще предлага еднократни бонуси в размер до 3 000 паунда, за да привлече персонал в Обединеното кралство, където търсенето на работна ръка е доста голямо, пише BBC.

Онлайн търговецът отваря нови 20 000 позиции в британското си подразделение за празничния сезон.

Преди време компанията започна с политиката си да предлага бонус за започване на работа - в размер на 1000 паунда. Сега обаче залогът е вдигнат. И надницата за сезонните работници се вдига - сега тя е минимум 10 паунда на час, като в някои части на Обединеното кралство се увеличава до 11,10 паунда

През последните няколко месеца недостигът на служители в редица сектори доведе до забавяне на доставките и смущения в търговията. По последни официални данни броят на свободните работни места е достигнал 1,1 милиона между юли и септември.

Голяма част от работната ръка от ЕС напусна Обединеното кралство по време на пандемията и след Brexit. Освен това помощите за безработни "държат" част от работната сила извън пазара на труда.

Според експерти действията на компании като Amazon ще затруднят по-малките компании, които просто не могат да си позволят такива заплати, за да привлекат служители.

По време на пандемията продажбите на Amazon нараснаха с 50% до 20,63 милиарда лири на фона на нарастващото търсене, предизвикано от Covid.

Нееднократно обаче Amazon е изправян пред обвинения за лоши условия на труд както във Великобритания, така и в САЩ.

По думите на складов работник, който е работил за Amazon няколко години, бонусите не се предлагат за първи първи път. "Това кара работниците, които са там от години, да се чувстват по-скоро недооценени. Те обучават хора, които печелят повече от тях и това отблъсква дългосрочните служители."