Германска компания за комунални услуги Uniper отчете загуби за първата половина на 2022 г. от около 12 милиарда евро на фона на енергийната криза и намаляващите доставки на природен газ от Русия значително намаляват през последните няколко месеца. 

Според Uniper загубите са понесени поради необходимостта от закупуване на природен газ на спот пазара, след като Русия спряла потоците към Германия. Uniper коментира, че загубите са свързани с очаквания бъдещ недостиг на газ. Около половината от печалбите на Uniper преди идваха от руски газ.

През юли правителството се съгласи да поеме 30% дял в компанията. Тази сделка все още изисква одобрение от акционерите, което се очаква през третото тримесечие. Uniper получи 15 милиарда долара от правителството.

Според Bloomberg загубите на Uniper са сред най-лошите в корпоративната история на Германия, отбелязвайки, че докато други печелят, Uniper губи около 100 милиона евро на ден поради недостатъци в договорните доставки на руския Газпром.

От началото на годината цената на акциите на Uniper се срина с около 80% и компанията беше принудена да поеме такса от 2,7 милиарда евро, включително заем за Северен поток 2, след като тръбопроводът беше спрян след инвазията на Русия в Украйна, съобщава Guardian.

Uniper заяви, че очаква повече загуби през следващата година.