Властите във Финландия обявиха, че ще започнат разследване на технологичния производител HMD Global, който държи лиценза за мобилните устройства под марката Nokia.

Причината за стартирането му са съмнения, че смартфони на компанията са изпращали информация до сървъри в Китай, съобщава Reuters.

По думите на финландския омбудсмана Рейо Аарнио предстои да стане ясно дали компанията е направила нарушения, свързани с лични данни на нейните клиенти.

Според информация на норвежката обществена телевизия NRK засегнати са били потребители, ползващи модела Nokia 7 Plus. От медията посочват, "неясен брой смартфони от модела са изплащали данни към сървър, базиран в Китай".

От NKR са направили своето разследване след сигнал на клиент, който твърдял, че телефонът му често се свързвал с конкретен сървър.

По-късно от HMD Global изпратиха коментар по случая до Money.bg. Публикуваме становището без редакция:

"Можем да потвърдим, че лична идентифицираща информация не е била споделяна с нито една трета страна. Анализирахме случая и установихме, че протоколът за идентификация, предназначен за друга държава, е бил погрешно включен в софтуерния пакет на една единствена партида на Nokia 7 Plus. Поради тази грешка, тези устройства погрешно са се опитвали да изпратят данни за активиране на устройството на сървър на трета страна, но такива данни никога не са били обработвани и на базата на тези данни не може да се идентифицира човек. Тази грешка е била установена и отстранена през февруари 2019 година чрез превключване на идентификатора към правилната държава. Всички засегнати устройства са получили това решение и почти всички устройства вече са го инсталирали. Събирането на еднократни данни за активиране на устройството, когато телефонът се активира за първи път е практика в индустрията и позволява на производителите да активират гаранцията на телефона. HMD Global приема сериозно сигурността и поверителността на своите клиенти.".