Повишаващите се цени на храните и покачващите се цени на световни пазари на суровини може би са лоша новина, но доведоха до скок в богатството на семейството на милиардерите, които стоят зад една от най-големите частни компании в хранителната индустрия Cargill.

Още трима членове на семейството на Каргил се присъединиха към редиците на 500-те най-богати хора в света. Това са Джеймс Каргил, Остин Каргил и Мариан Либман, заради дяловете им в американския гигант Cargill.

Всеки от тях има нетна стойност от 5,3 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, а това представлява ръст от 20% тази година.

Членовете на семейството, които вече са сред 500-те най-богати, включват Полин Кийнат, правнучка на основателя Уилям Уолъс Каргил, и Гуендолин Зонтхайм Майер.Всяка от тях има богатство по над 7,8 милиарда долара.

Семейство Каргил се класира на 11-то място в септемврийския списък на Bloomberg за най-богатите семейства в света с общо състояние от 51 милиарда долара.

Нахлуването на Русия в Украйна разтресе световните пазари и други стоки, които станаха жертва на прекъсвания по веригата на доставки и слабо производство, заради сушата и други метеорологични условия. Световният индекс на цените на храните на ООН за март достигна рекордно високо ниво.

Това разбира се отключи възможности за някои, а именно големи хранителни компании са се възползвали от недостига и нестабилността. Европейската компания за търговия със зърнени храни Louis Dreyfus през март обяви, че печалбата е нараснала с 82% миналата година заради колебанията в цените на зърното и силните маржове на маслодайните семена.

Оценките на някои от най-големите публично търгувани хранителни компании се покачват бързо. Cargill периодично се сблъсква с натиск да стане публична, но засега няма такива планове. Това би намалило дела на семейството в компанията. Членовете на семейството получават около 17% от нетните печалби всяка година като дивидент, въпреки че не всичките им дялове са равни. През август Cargill отчете най-голямата печалба в историята си с почти 5 милиарда долара нетна печалба през фискалната 2021 г. при приходи от 134,4 милиарда долара.