Популярността на чатботът ChatGPT, създаден от OpenAI, предизвика мнозина да поставят под въпрос оцеляването на търсачки като Google. Дори създателят на Gmail Пол Буххайт. Той също изрази мнението си по въпроса, като по думите му бизнесът на Google ще продължи максимум две години.

Миналата година, още при пускането си през ноември, ChatGPT се превърна в любимо средство за задаване на въпроси сред милиони потребители. Вместо да предоставя отговор на резултат от търсене, който обхваща десетки страници, ChatGPT отговаря на въпросите в разговорен стил и на множество езици, което улеснява потребителя да задава и следващи въпроси, пише Interest Ingengineering. 

Незабавният успех на ChatGPT вече накара Google се фокусира върху своите продукти с изкуствен интелект.

Близо ли е краят на Google?

Безспорно най-успешния продукт на Google e търсачката, a тя може скоро да бъде изместена от върха. Както Пол Буххайт уточнява в своя туит, технологии като тези, които предоставя ChatGPT, може да елиминират нуждата от страници с резултати от търсачките, откъде идват повече средства на Google.

Google таксува рекламодателите за показване на техните продукти и услуги точно до резултатите от търсенето, което увеличава вероятността доставчикът да бъде намерен. През 2021 г. компанията натрупа приходи от над 250 милиарда долара,което беше рекорд в почти 25-годишното й съществуване.

Въпреки това, с въвеждането на ChatGPT, търсачката на гиганта може бързо да бъде заменена. Дори Google да успее да пусне свои продукти с изкуствен интелект, Буххайт не вижда начин, по който да се спаси най-ценната част от бизнеса.

Какво смята ChatGPT?

Докато Microsoft вероятно ще се радва да види Google в безизходица след години на господство, самият ChatGPT не смята, че съществуването му ще повлияе на бизнеса с търсене на Google.

На въпрос дали може да замени Google Search, ChatGPT казва, че може да помогне с предоставянето на информация и да отговаря на въпроси според възможностите си, но все пак не е търсачка като Google.

Все пак трябва да се отбележи, че е възможно инженерите да са обучили чатбота да обработва такива заявки, без да звучи твърде нарцистично и уверено.