Nvidia (NVDA) изпревари Microsoft (MSFT) във вторник, за да се превърна в най-скъпата компания в света само две седмици след като зае второто място от Apple (AAPL).

Цената на акциите на Nvidia се повиши с около 3,5%, засенчвайки $135 на акция и давайки на производителя на чипове пазарна капитализация над $3,33 трилиона. Със спад от 0,4% във вторник пазарната капитализация на Microsoft възлиза на близо 3,32 трилиона долара.

Nvidia стана най-голямата публична компания в света, детронирайки Microsoft

Nvidia стана най-голямата публична компания в света, детронирайки Microsoft

Пазарната капитализация на Nvidia затвори на около 3,34 трилиона долара

Акциите на Nvidia са нараснали с повече от 215% през последните 12 месеца и с повече от 3400% през последните пет години. От началото на годината до момента, Nvidia е спечелила 175%; Акциите на Microsoft се повишиха с малко по-малко от 19% през 2024 г.

Nvidia за първи път премина пазарна капитализация от $1 трилион на 13 юни 2023 г. Акциите напреднаха на север от $2 трилиона на 1 март и след това бързо преминаха границата от $3 трилиона за първи път на 5 юни. Напредъкът на оценката на компанията с $1 трилион до пазарна капитализация от $3 трилиона, беше най-бързата в историята.

Ръстът на Nvidia я превърна в компанията с най-голямо тегло в S&P 500 (^GSPC), а производителят на чипове изигра централна роля в бенчмарк индекса, достигайки рекордни върхове през 2024 г.

Но инвестирането в акции с по-малка пазарна капитализация понякога може да доведе до по-добри печалби за инвеститорите. Три акции с много по-ниски оценки от Nvidia надминаха производителя на чипове през последните 12 месеца: Vertiv Holdings (NYSE: VRT), Coinbase Global (NASDAQ: COIN) и Carvana (NYSE: CVNA).

Ето по-отблизо защо тези акции поскъпнаха и дали те могат да продължат да бъдат добри покупки в бъдеще.

Vertiv Holdings

Vertiv има оценка от $34 милиарда и не е близо до пазарната капитализация на Nvidia, дори с превъзходните си печалби от 297% през последните 12 месеца. Технологичната компания се занимава с центрове за данни и осигурява критична ИТ инфраструктура, което е ключова причина да се справя толкова добре и защо инвеститорите са оптимистични за Vertiv. Той се възползва от интереса към изкуствения интелект и неговите услуги за течно охлаждане, които помагат да се гарантира, че изчислителните операции са плавни дори при високи натоварвания.

Тези акции плащат в пъти по-висок дивидент от средния за S&P 500

Тези акции плащат в пъти по-висок дивидент от средния за S&P 500

Три акции, на които експертите спокойно залагат за приходи от дивиденти

В последния отчет за приходите на компанията (който приключи на 31 март), Vertiv отчете 60% органичен ръст на поръчките. Действителните нетни продажби от 1,6 милиарда долара са нараснали с темп от 8% през годината, а оперативната печалба от 203 милиона долара скочи с 55% спрямо същия период на миналата година. За 2024 г. компанията прогнозира, че печалбата й ще възлиза на поне 7,5 милиарда долара, което ще доведе до темп на органичен растеж от над 11%.

При съотношение цена/печалба към растеж (PEG) по-малко от 1, акциите изглеждат евтини и инвеститорите са оптимисти, че може да има много по-голям растеж за Vertiv. Като се има предвид необходимостта от по-голяма грижа и поддръжка за центровете за данни в бъдеще, това може да бъде добра акция за инвеститори, ориентирани към растеж, които да добавят към своите портфейли в дългосрочен план.

Coinbase Global

Coinbase има по-висока оценка от 60 милиарда долара, а акциите й са нараснали с 340% през последната година. Движещата сила беше вълнението около биткойн и цифровите валути като цяло. Голям катализатор по-рано тази година беше одобрението на спот биткойн борсово търгувани фондове (ETF), което накара инвеститорите да бъдат оптимистични относно перспективите за още по-голям интерес към крипто.

Колкото повече активност има за крипто, толкова по-добри изглеждат перспективите за растеж на Coinbase, която поддържа топ платформа за обмен на криптовалута. През първите три месеца на годината продажбите на компанията възлизат на 1,6 милиарда долара - повече от двойно повече от 773 милиона долара, отчетени през същия период преди година. Coinbase също отчете силна печалба от близо 1,2 милиарда долара (в сравнение със загуба от 79 милиона долара миналата година), тъй като се радваше на силни печалби, свързани с крипто.

Криптоборсата Coinbase излезе на печалба за първи път от 24 месеца

Най-голямата криптоборса в САЩ излезе на печалба за първи път от 24 месеца

Акциите на компанията се покачиха с 13%

Coinbase вероятно ще остане нестабилен, тъй като ще зависи не само от интереса към крипто, но и от оценката на Bitcoin и други активи, към които има експозиция. В резултат на това това е вид инвестиция, която може да е по-подходяща за крипто ентусиасти и инвеститори с висока толерантност към риска. Това не е инвестиция, която бих очаквал постоянно да надминава Nvidia.

Carvana

Акциите на Carvana върнаха известни печалби напоследък, но дори и със спад, 12-месечната им възвръщаемост остава впечатляващите 330%. Компанията улеснява хората да купуват употребявани автомобили онлайн. Но опасенията за икономиката и нарастващите лихвени проценти влошиха инвеститорите в акциите през 2022 г., когато цената на акциите падна с 98%.

Въпреки че лихвените проценти остават високи, значително намалената оценка на акциите вероятно е изиграла роля за по-голямото желание на инвеститорите да рискуват с бизнеса. Компанията също даде известна надежда на инвеститорите, като отчете изненадваща печалба през първото тримесечие на 2024 г., с нетен доход от общо 49 милиона долара за периода, приключващ на 31 март. Много инвеститори се страхуваха от много по-лоши резултати предвид настоящите икономически условия.

3 безпроблемни акции, които да купите с малка сума сега

3 безпроблемни акции, които да купите с малка сума сега

Ако имате $1000, които сте готови да инвестирате, следните три акции се открояват като безпроблемна покупка в момента

Пазарната капитализация на Carvana е 12 милиарда долара, което я прави най-малко ценната акция в този списък. Въпреки че е много по-ценен, отколкото беше преди година, несигурността, която предстои за бизнеса, е това, което го прави рискован и силно спекулативен запас за притежаване в момента. Лихвените проценти вероятно ще паднат в бъдеще, но все още е спорно кога ще се случи това. Междувременно акциите се търгуват на повече от 40 пъти своите печалби и балансова стойност.

Това е пример за друга инвестиция, която вероятно няма да е подходяща за инвеститори, склонни към риск. Въпреки че акциите на Carvana изпревариха Nvidia през изминалата година, това не е тенденция, която може да се очаква да бъде устойчива в дългосрочен план.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.