Nvidia се превърна в най-ценната компания в света, вземайки короната на Microsoft. Пазарната капитализация на Nvidia затвори на около 3,34 трилиона долара във вторник, изпреварвайки стойността на Microsoft от 3,32 трилиона долара. Apple остава третата най-ценна компания в САЩ с пазарна капитализация от 3,27 трилиона долара.

Акциите на Nvidia отбелязаха ръст от 3,5% във вторник. Акциите на Microsoft паднаха с 0,5%, а акциите на Apple с минус 1,1%. През юни Nvidia се присъедини към технологичните гиганти, като стана единствената компания в САЩ, преминала пазарна капитализация от $3 трилиона.

 Да изпревариш Apple: Стойността на Nvidia скочи над $3 трилиона

Да изпревариш Apple: Стойността на Nvidia скочи над $3 трилиона

Технологичната компания стана втората най-ценна публично регистрирана компания

Акциите на компанията се повишиха с приблизително 174% за годината и бяха най-добре представилите се на индекса S&P 500 през 2023 г. Чиповете на Nvidia са несравними в производството на процесори, които захранват системи с изкуствен интелект и в това число генеративния AI - технологията, поддържаща ChatGPT на OpenAI, която може да създава текст, изображения и други медии.

Пренасочване: ето как Apple губи милиарди долари за сметка на Nvidia

Пренасочване: ето как Apple губи милиарди долари за сметка на Nvidia

Битка между гиганти

Детронирането на Microsoft идва в момент, когато най-известните технологични компании на Уолстрийт се борят за това първо място. На 13 юни Apple стана най-ценната компания в САЩ, след покачване на акциите. Пазарната капитализация на производителя на iPhone падна под тази на Microsoft едва един ден по-късно.