Повече техника и стоки за забавление, но на по-ниска цена са купували българите за коледните празници през миналата година. Сред най-честия избор за подаръци са били телевизори, смартфони, лаптопи, но също и конзоли за игри. Това показват данни от проучването "Коледният топ 10 на изплащане", изготвено от "БНП Париба Лични Финанси" и представено на събитие в Пловдив.

Според него 50% от заявленията за покупки на изплащане са били за такъв тип стоки за забавление. Шест от топ 10 на най-купуваните продукти са от тази категория.

В същото време обаче потребителите у нас са избирали значително по-евтини модели при покупките си през декември за разлика от тези през изминалите 11 месеца на годината.

Така най-търсеният модел смартфон в класацията "Топ 10 на изплащане" за 2018 година е на средна цена от 900-950 лева. През декември обаче най-често купуваните телефони са на стойност между 300 - 350 лева. Същата е тенденцията и при телевизорите, лаптопите и други категории стоки.

10-те стоки, които българските потребители най-често са купували на изплащане през 2018-а

10-те стоки, които българските потребители най-често са купували на изплащане през 2018-а

Разходите за едните са се увеличили за разлика от другите

"Обяснението за този тренд е, че хората купуват повече на брой неща през декември. Също така трябва да се отбележи фактът, че повечето от тези стоки са за подаръци", обясни заместник изпълнителният директор на "БНП Париба Лични Финаси" Нели Недялкова.

"В класацията за декември месец присъстват 3 нови стоки - видеоигри, аксесоари към тях и озвучителна техника. Те изместиха обзавеждането на дома в топ 10 на най-купуваните стоки на изплащане", допълни тя.

В класацията за покупки покрай коледните празници най-търсени остават смартфоните, следвани от телевизорите, пералните и лаптопите. След тях се нареждат още съответно конзолите за игри, диваните, игрите за конзоли, климатиците, готварските печки и аудио системите.

Най-висока средна цена имат последните - между 1200 и 1250 лева. Телевизорите на изплащане са със средна стойност между 700 и 750 лева, а пералните - между 680 и 730 лева.

Общо 500 милиона лева отпуснати кредити за 2018 година

От "БНП Париба Лични Финанси" отчитат ръст от 18% на отпуснатите кредити в сравнение с предходната година. "Повече от половин милиард лева са отпуснатите заеми", посочи Нели Недялкова. В това число онлайн продажбите надхвърлят 20%.

"Очакваме положителното развитие да се запази, като растежът на потребителското кредитиране през 2019 година ще се забави леко в сравнение с предходната. Все пак отново очакваме ръстът да е двуцифрен", заяви от своя страна управителят на компанията Жозе Салойо.