Расте делът на хората в истинско затруднение, но паралелно с това и на тези, които не желаят да плащат кредитите си. През ноември 2020  тези, които не могат да плащат са 34%, което е почти двоен ръст спрямо февруари 2019 г., когато числото е било 18%. Това показват данните на една от водещите компании за събиране на вземания в България Frontex International.

Делът на тези, които не искат да плащат задълженията си е 18% през ноември 2020 година, като числото също нараства в сравнение с февруари тази година, когато е бил 12%, сочат данните от статистиката.

"Дори и да имат пари в момента, някои хора спират да плащат задълженията си за да имат някакви средства и да са по-сигурни във време на криза", казва изпълнителният директор на компанията Лилия Димитрова.

С колко сме задлъжнели?

Средният размер на дълга на българина е 2 218 лева по данни на Frontex. Най-големият среден размер на дълга е при варненци, където задълженията са в размер на 3 200 лева средно.

Във Враца и Монтана средният размер на кредита е малък, но с висок дял на потребителите. В тези градове безработицата е тежка, икономическото състояние е доста лошо и се взимат по-скоро бързи кредити.

Към кого задлъжнява най-често българинът?

Основните задължения у нас са към банки . Процентът на банковото кредитиране се увеличава, което е добре според Димитрова. "Това значи, че клиентите имат добро кредитно досие", заяви тя.

На второ място за фирмите за бързи кредити, към които най-често се обръщат хора, които не са успели да минат кредитната оценка на банката или нямат времева възможност да я чакат. Най-често това са по-млади хора, казва Димитрова.

На трето място са т.нар. ютилити компании, телекомуникационни и други.

Проучване на компанията сред няколкостотин хиляди клиенти сочи, че всеки нов случай на увеличаване на болните от COVID-19 води до средно 75 лева намаляване на плащанията. Доброволното плащане през контакти центрове е намаляло с 80% от общите, показват още данните.

По думите на Димитрова има очаквания ипотечните кредити на физически лица да се предоговарят. Възможно е да се договорят за по-малки вноски или месеци без лихва.

"Очакваме да не могат да се обслужват инвестиционните ипотечни кредити в контекста на хоум офиса. Вероятно ще има сериозни затруднения с този тип заеми", казва тя.

По думите й се забелязва тенденция на предоговаряне на чрез използване на услугите на адвокат.

Според Димитрова процентът на на тези, които няма да могат да си плащат ще се увеличи в началото на следващата година.

"Много хора губят работата си или са в неплатен отпуск, регистрират се в бюрото по труда и дори фирмите да са ги върнали на работните им места през летните месеци, те не могат отново да отидат в бюрото по труда сега, което ще затрудни допълнително положението им", заяви тя

Добра новина е обаче, че все още потреблението не спряло и продължава икономическата дейност.

Няколко съвета към длъжниците

На първо място трябва да видим какви са сигурните ни приходи. "Важно да имаме визия за плащане в следващите няколко месеца, когато имаме кредит", казва Димитрова.

Важно е и да намерим начин да имаме приход, дори да понижим позицията си, ако случайно сме загубили работата си.

На трето място, трябва да знае, че разходите, които не са крайно належащи, трябва да бъдат намалени.

Димитрова съветва още да намерим начин да запазим служителите си, без да се стига до съкращения. Дори да се стигне до намаляване на заплати и работно време, това е по-добрият вариант за икономиката от съкращението.