Google отваря нов раздел в историята си като подписа най-голямото си споразумение за закупуване на електроенергия - Power Purchase Agreement (PPA) от офшорни вятърни проекти край бреговете на Нидерландия. Това се прави с цел получаване на зелена енергия в унисон с постигането целите за въглеродна неутралност на компанията.

Компаниите, които разработват проекти за възобновяема енергия все повече обвързват своето производство на електроенергия с дългосрочни договори PPA, за да имат сигурност на приходите, докато купувачите искат да заключат доставките и да гарантират, че отговарят на целите за снабдяване с чиста енергия, пише Reuters.

Съгласно най-голямото си споразумение за закупуване на офшорна вятърна енергия до момента, на Google ще се "доставят" 478 мегавата (MW) енергия от два нови вятърни парка на Crosswind & Ecowende Consortia, съвместни предприятия между енергийните компании Shell и Eneco.

Компанията им сключени и по-малки PPA за възобновяема енергия в Италия, Полша и Белгия, но не разкрива финансови подробности за сделките.

"Нашата амбиция да работим денонощно с чиста енергия до 2030 г. изисква решения за чиста енергия във всяка мрежа, в която оперираме", коментира Мат Бритин, президент на Google в Европа, Близкия изток и Африка