След като през пролетта пропадна придобиването на ирландския производител Allergan от Pfizer, днес американската корпорация готви нова мегасделка на фармацевтичния пазар.

Този път апетитът на компанията е насочен към бранда Medivation, известен с онкологичните си медикаменти. Според информацията от Pfizer са готови да дадат 14 милиарда долара, за да го купят.

Една от най-големите сделки във фармацевтичния сектор пропадна

Една от най-големите сделки във фармацевтичния сектор пропадна

Причина за това са нови регулации, които ще бъдат въведени в Щатите

Запознати твърдят, че сделката може да бъде обявена в началото на тази седмица. От фармацевтичния гигант са предложили цена от 80 долара за акция на Medivation.

През април френската Sanofri отправи оферта за придобиване на производителя. Предложената от нея цена обаче беше далеч под тази на Pfizer – по 52,50 долара за акция.

Medivation е създадена през 2004 годината, като през последните шест месеца стойността на ценните й книжа се е удвоила заради водените преговори за придобиване, пише BBC.

6 банки загубиха над $200 милиона от пропадналата сделка между Pfizer и Allergan

6 банки загубиха над $200 милиона от пропадналата сделка между Pfizer и Allergan

Ето защо

През април споразумението на Pfizer за закупуване на Allergan за 160 милиарда долара се провали заради опасения, че с купуването на фирмата американският производител ще се опита да избегне плащането на данъци в Щатите.

Целта на Pfizer беше след придобиване на Allergan да премести централата си в Ирландия, където щеше да плаща много по-нисък корпоративен данък в сравнение с този в САЩ, чиято ставка възлиза на 35%.