Хърватската компания Greyp Bikes, която е сестринска фирма на Rimac Automobili - създателят на първите в света напълно свързани електронни велосипеди, обяви, че гигантът Porsche придобива мажоритарен дял в компанията. Това съобщава Croatia Week, цитирайки изявление на хърватската група.

От 2018-а година Porsche притежава дял от около 10 процента в Greyp чрез Porsche Ventures. Разширяването на дяловото участие на Porsche в Greyp се осъществява в рамките на потенциално разширяване на дейностите в сегмента на електрическите велосипеди.

Porsche инвестира още €70 млн. в Rimac

Porsche инвестира още €70 млн. в хърватски производител на електрически суперавтомобили

Твърди се, че източноевропейската компания може да придобие Bugatti

Хърватската компания Greyp и останалите свързани дружества ще запазат мноритарен брой акции.

Съгласно споразумението на акционерите, сделката трябва да бъде финализирана до 18 декември тази година.

Мате Римак, главен изпълнителен директор на Rimac Group коментира новината така:

"Винаги съм вярвал, че Greyp има потенциала да бъде изключително успешна компания от световна класа и един от лидерите в индустрията. Силният ни екип от 100 души без съмнение е създал най-свързаните и технологично усъвършенствани електронни велосипеди на пазара, като вече доставяме велосипеди по целия свят".

Сделката ще донесе огромна стойност за Хърватия и е поредното доказателство за доброто развитие на електрически превозни средства, коментират хърватски експерти.

Инвестицията на Porsche със сигурност ще ускори по-нататъшните изследвания и разработки във всички области на електронната мобилност и свързаните технологии.

България е сред топ производителите на велосипеди в ЕС

България е сред топ производителите на велосипеди в ЕС

Почти 1 милион велосипеди са изнесли страните от ЕС през 2019 г.