Американската верига за бързо хранене McDonald's обяви, че закупува своя 30-годишен франчайз в Израел от местната компания Alonyal. Така си връща собствеността върху 225 ресторанта в страната, в които работят повече от 5000 души, съобщава CNN Business.

Ресторантите на компанията в Израел са обект на бойкот и протести, след като Alonyal обяви малко след терористичното нападение на 7 октомврип миналата година от страна на палестинската ислямистка групировка Хамас, че ще дарява безплатни ястия на израелските военни.

McDonald's прекратява предсрочно спонсорския договор с Федерацията по футбол на Турция

McDonald's прекратява предсрочно спонсорския договор с Федерацията по футбол на Турция

Каква е причината и колко пари ще изгуби федерацията?

McDonald's е глобална верига, но нейните франчайзи често са местна собственост и работят автономно. Нейният главен изпълнителен директор Крис Кемпчински заяви през януари, че компанията е видяла "значително въздействие" на няколко пазара в Близкия изток и някои извън региона поради военния конфликт Израел-Хамас.

"McDonald's остава ангажиран с израелския пазар и с осигуряването на положително изживяване на служителите и клиентите на пазара в бъдеще", коментира Джо Семпелс - президент на International Developmental Licensed Markets.

След приключване на сделката през следващите месеци McDonald's ще притежава ресторантите на Alonyal, като същевременно ще запази служителите си, казват от Alonyal. Към момента двете компании не разкриват параметрите на сделката.

Друга голяма западна верига за бързо хранене - Starbuck,s също стана жертва на кампании за бойкот, заради предполагаемите им произраелска позиция и финансови връзки с Израел.

Израел ще пази небето си с лазери още от догодина

Израел ще пази небето си с лазери още от догодина

Разработката на системата "Железен лъч" на Rafael напредва