Компаниите от групата на Toyota планират да намалят дяловете си в автомобилния доставчик Denso, като продадат около 10% от акциите си до края на годината, вероятно на стойност около $4,7 милиарда, съобщава Reuters.

Делът на Toyota Motor ще представлява почти половината от тези приблизително 10%, като общата продажба се очаква да бъде около 700 милиарда йени (4,7 милиарда долара) при текущи пазарни цени, казаха двама източника на агенцията, запознати с въпроса.

Toyota продаде за шест месеца рекордните 5,6 милиона коли

Toyota продаде за шест месеца рекордните 5,6 милиона коли

Активен ръст на марките Toyota и Lexus е регистриран в Африка - с 22%

Toyota Motor, която държеше около 24,2% процента от Denso към края на септември, се очаква да остане най-големият акционер в компанията и след продажбата.

Denso отделно планира да изкупи обратно някои от собствените си акции на открития пазар, за да компенсира потенциалния удар върху цената на акциите си, според източници, които отказаха да бъдат идентифицирани.

Говорител на Toyota каза, че не е в състояние да коментира Denso, добавяйки, че съдържанието матриала на Reuters за продажбата на акции не е нещо, което самата компания е обявила.

Говорител на Denso отказа коментар.

Denso, ключов доставчик на Toyota, е вторият по големина производител на автомобилни компоненти в света.

Очаква се купувачите на акциите да бъдат предимно местни инвеститори, а цената все още не е определена, казаха източниците.

 Toyota губи пазарен дял на най-големия автомобилен пазар в света на фона на преминаването към електромобили

Toyota губи пазарен дял на най-големия автомобилен пазар в света на фона на преминаването към електромобили

Японската компанията е само една жертва от многото

Продажбата ще отбележи най-новата стъпка на Toyota да разтовари част от своите кръстосани дялови участия, тъй като увеличава производството на електрически превозни средства с батерии, капиталоемко начинание, което изисква финансиране за научноизследователска и развойна дейност, както и основен ремонт на завода.

Toyota, най-продаваният производител на автомобили в света, през юли обяви, че ще продаде дял на стойност около 250 милиарда йени в телекомуникационната компания KDDI Corp, след като разкри мащабен план за подобряване на пробега и намаляване на разходите за електрически превозни средства с батерии.

Японските компании също така бавно намаляват своите кръстосани дялови участия от години, тенденция, която получи нов тласък от натиска на Токийската фондова борса към компаниите да подобрят използването на капитала си.

Акциите на Denso, които паднаха с почти 4% преди новината, увеличиха загубите след съобщението на Reuters и се понижиха с цели 6,8% през деня, затваряйки с 4,9% по-ниско. Акциите на Toyota отбелязаха малка промяна.