Европейската комисия (ЕК) одобри сделка за сливане на активите на американската компания Whirlpool Corp. и турската Arcelik в Европа, обявено през януари 2023 година.

"ЕК заключи, че транзакцията не представлява заплаха за конкуренцията предвид наличието на алтернативни доставчици на продукти в страните, в които работят и двете компании", се казва в изявление на регулатора.

Съгласно условията на сделката Whirlpool и Arcelik ще създадат нова компания, на която Whirlpool ще прехвърли своите европейски активи в производството на големи домакински уреди, а Arcelik ще прехвърли дейността си по производство на големи и малки домакински уреди, както и като потребителска електроника и климатични системи.

Турският производител Arctic инвестира €37.8 милиона в нова производствена линия за перални машини

Турският производител Arctic инвестира €37.8 милиона в нова производствена линия за перални машини

Очаква се фабриката да достигне производство от 2.2 милиона перални машини годишно

Общите продажби на новата компания , в която Whirlpool ще притежава 25%, а Arcelik - 75%, ще възлизат на над 6 милиарди евро годишно.

Arcelik притежава марки домакински уреди като Beko и Grundig, Whirlpool притежава марките Hotpoint и Indesit.

По-рано този месец британските антитръстови регулатори започнаха задълбочен преглед на сделката Whirlpool-Arcelik.

Британският орган за конкуренция и пазари (CMA) смята, че сделката може да намали избора на потребителите при перални машини, сушилни, съдомиялни машини и кухненски уреди. Размерът на този пазар във Великобритания е повече от 3,8 милиарда паунда.

Акциите на Whirlpool се повишиха с 0,2% по време на предпазарната търговия във вторник. От началото на тази година цената им е намаляла с 10%.