За първи път недоволството от мениджъра бе включено сред факторите, които мотивират руснаците да сменят работата си, в допълнение към нивото на заплатата и психологическия климат в екипа. Това показва, че конкуренцията за служителите на руския пазар на труда нараства и те могат да си позволят да избират мястото си на работа въз основа на все по-голям брой критерии. Това заключение може да се направи от проучването на експерти от компанията за персонал UTEAM и облачната CRM система за набиране на персонал Talantix, пише вестник "Комерсанть".

Повече от половината (56 процента) от руснаците казват, че са готови да сменят сегашното си място на работа поради "токсичността" на шефовете си. Тази причина влезе в челната тройка за първи път и зае второ място в проучването.

"Революция на заплатите" и краят на евтината работна ръка в Русия заради войната в Украйна

"Революция на заплатите" и краят на евтината работна ръка в Русия заради войната в Украйна

Високите плащания на военнослужещите поставят нови критерии за пазара на труда

Основната причина за смяна на работата сред руснаците е недоволството от заплащането. Това са заявили общо 70 на сто от участвалите в анкетата. На трето място са конфликтите с работния екип (44 процента).

Сред първите 5 причини за напускане се включват също така неудобно работно време (42%) и липса на перспективи за кариерно израстване (32%).

Разширяването на списъка с причини за смяна на работа показва засилена конкуренция за служители на руския пазар на труда, смятат експерти. В същото време руснаците все повече започват да се ръководят от непарични фактори при избора на работа. "Кандидатите избират място на работа, където ще има не само добро заплащане и предимства, но и удобна среда за работа и комуникация с колеги", обобщава Марина Хадина , директор по развитието на системата Talantix CRM.

Размерът на заплата, който би зарадвал "средния" руснак

Размерът на заплата, който би зарадвал "средния" руснак

Данните от обширно проучване

"Комерсанть" отбелязва, че нивото на текучество на руския пазар на труда напоследък наистина се увеличи. В бъдеще тази тенденция може да продължи да расте - както следва от прегледа на Централната банка "Регионална икономика: коментари", предприятията в регионите на Руската федерация все още отчитат недостиг на работници в почти всички сектори.

В кои региони на Русия заплатите са най-високи?

В кои региони на Русия заплатите са най-високи?

Делът на високоплатените работещи се е увеличил най-осезаемо в Северните райони на страната

В същото време, смятат авторите на доклада, в контекста на силното увеличение на заплатите през 2023 г. тази година бизнесът е по-сдържан в оценката на възможностите за по-нататъшно увеличаване на разходите за персонал. И търси алтернатива на тях, " фокусиране върху комфортни условия на труд и живот", което по-специално може да включва промени в стила на управление.