Barclays, водещата инвестиционна банка във Великобритания, прогнозира, че европейските акции ще достигнат нови върхове през 2021 г., предаде CNBC. Очакванията на финансовата институция са за растеж с 13% потенциал на индекса Stoxx 600, а две акции ще се покачат над 50%.

В прогнозата си за 2021 г. специалистите по акции в банката заявиха, че ценните книги на фондовия пазар ще се влияят най-вече от ръста на показателя доходност на акция, ваксините ще овладеят пандемията от коронавирус и ще позволят връщането към нормалния начин на живот, което ще окаже силно позитивно въздействие върху цикличните акции.

Пандемията ще струва £2,1 милиарда на Barclays

Пандемията ще струва £2,1 милиарда на Barclays

Печалбата на компанията за първите три месеца на 2020 г. се е свила с 38%

Икономистите от Barclays виждат ръст на глобалния БВП от 5,4% през следващата година, което ще е най-високото покачване на глобалната икономика от 2010 г. То, от своя страна, ще доведе до ръст на печалбите на европейските компании с 45%.

Според банката най-добре през следващата година ще се представи петролният гигант BP, чиито акции ще нараснат с 63,7%, следван от холандската банка ABN Amro с 50,6% и британската телекомуникационна компания BT Group с 47,2%.

Credit Suisse прогнозира глобален растеж от 4,1% през 2021-а

Credit Suisse прогнозира глобален растеж от 4,1% през 2021-а

Но COVID-19 ще продължи да засяга икономиката и финансовите пазари

Най-големите губещи за годината се очаква Lufthansa, за която Barclays предвижда срив от -46,1%, холандската платежна компания Adyen (-34,1%) и британският онлайн супермаркет Ocado (-30,5%).

"Централните банки и правителствата имат амунициите, за да поддържат възстановяването, финансовите условия са благоприятни и има силно търсене за активи, носещи разполагаем доход", каза ръководителят на стратегията за европейските акции към банката Емануел Ко.