Barclays заяви, че пандемията от коронавирус може да "струва" около 2,1 милиарда британски лири. Това до голяма степен, ще се дължи на факта, че клиентите не могат да изплатят заемите си, пише CNN Business.

Печалбата за първите три месеца на 2020 г. се е свила с 38% до 913 милиона британски лири. Конкурентът на Barclays HSBC отчете 50% спад на печалбата, свързана с пандемията.

HSBC прогнозира, че лошите кредити ще нараснат до 3 млрд. долара, защото клиентите не могат да ги погасят по време на

Barclays заяви, че въздействието на пандемията e дошло късно, но въпреки предизвикателната среда, тя е в състояние да премине през кризата.

"Кредитите ни се обезцениха с 2,1 милиарда паунда, което съвпада и с нашата първоначална прогноза за щетите от коронавируса", каза главният изпълнителен директор Джес Стейли. "Предвид несигурността около увеличаващия се икономически спад и средата с ниски лихви, 2020 г. се очаква да бъде предизвикателна", добави той.

Банките предлагат на британските предприятия гарантирани от държавата заеми, за да им помогнат да оцелеят след приключването на пандемията. Но мнозина се оплакват, че отнема твърде много време.

Стейли каза, че Barclays вече е отпуснал 3760 бизнес кредити на стойност 737 милиона британски лири, но добави: "Сигурен съм, че сме направили грешки.Правим всичко възможно, за да бъдем полезни", каза той и добави, че схемата за заеми "започва да работи". Той каза също, че банката е предоставила на 238 000 клиенти ипотечни кредити и отсрочки за плащане на заема и че повече от шест милиона клиенти понастоящем не плащат такси за овърдрафт или бизнес банкиране.

Работа от вкъщи

Около 70 000 служители на Barclays работят вкъщи във връзка с мерките за ограничаване на заразата и блокирането по целия свят.

Банката не казва кога офисите и клоновете й ще се отворят отново, но посочи, че първоначално това ще стане с обектите й в Хонконг, после Сингапур и Токио, а след това и Европа, като се прилагат мерки за социално дистанциране.

"Ще има дългосрочна корекция на стратегията ни.", добави Стейли. "Идеята за 7000 души в сградата може да е остане в минало време", каза той.

Главен пазарен анализатор на Markets.com Нийл Уилсън заяви, че Barclays може да гледа на дистанционната работа като начин за намаляване на разходите в бъдеще. Но той предложи, че затварянето на офисите може да има и негативни ефекти.