България трябва да предприеме по-бързи стъпки, за да приеме еврото и да стане част от безвизовия режим в Европейския съюз (ЕС). Така посткомунистическата държава в периферията на европейската политика ще продължи напред девет години, след като се присъедини към ЕС, пише Bloomberg.

Излизането на Великобритания от съюза може да направи политическото участие на малките държави на Стария континент още по-ограничено, посочват от медията, цитирайки вицепремиера Томислав Дончев.

“Колко Европа искаме? За географски периферна европейска държава, пряко засегната от всички кризи, този въпрос има съществено значение”, коментира той в интервю за Bloomberg.

“Ако политическата структура е такава, че страните от ЕС в центъра имат различен статут от тези в периферията, прогнозирам, че това ще породи рискове за страните от ядрото”, допълва Дончев.

По отношение на Еврозоната вицепремиерът посочва, че България е готова да направи сериозна крачка към механизма ERM-2, който предхожда влизането в единния валутен съюз.

“България по никакъв начин няма да е в тежест и се надявам, че съюзът ще прояви политическа зрелост и ще позволи на страната да се присъедини към Еврозоната”, казва още Томислав Дончев, визирайки ниския бюджетен дефицит и дълга на държавата в сравнение със средните за ЕС.