Правителството на Чехия одобри план за отпускане на безлихвен заем на държавната компания ЧЕЗ, за да намали разходите за изграждането на нов ядрен енергоблок, който да замени въглищните централи в страната като сигурен източник на електроенергия. Властите в страната са категорични, че ще запазят ядрената си енергетика, смятайки мощностите за безвъглеродна алтернатива на изкопаемите горива.

"Ние осигуряваме стабилен източник и достъпна цена на електроенергията", написа министърът на индустрията в страната Карел Хавличек в пост в социалната мрежа Twitter.

Заемът би помогнал за икономическата жизнеспособност на новия енергоблок в съществуващата вече ядрена централа "Дуковани". Освен това правителството планира да купува електроенергия от 1200-мегаватовия реактор на цена, определена според предварително договорени стойности по време на строителството, с цел да даде на ЧЕЗ достатъчно сигурност.

ЧЕЗ продължава по пътя на ядрената енергетика

ЧЕЗ продължава по пътя на ядрената енергетика

Чешката държавна компания обмисля изграждането на малки модулни ядрени реактори

Финансирането трябва да получи одобрение от Европейската комисия, за да гарантира, че отговаря на правилата на ЕС за държавна помощ.

Според правителството и ЧЕЗ проектът може да струва около 6 милиарда евро, но критиците подчертават, че ядрените проекти почти винаги надхвърлят първоначалните прогнози.

Правителствен документ, с който разполага Reuters, показва, че заемът може да покрие 70% от разходите, като първоначално ще бъде безлихвен, а след въвеждането на новия реактор в експлоатация, ще се начислява лихва в размер на 2%.

ČEZ ще има възможност да отчете печалба от проекта, за да изпълни задълженията си към акционерите, посочват още от чешкото правителство.

Очаква се руската "Росатом", китайската CGN, френската EDF, южнокорейската KHNP, американската Westinghouse и съвместното предприятие между френската компания Areva и японската Mitsubishi да участват в търга за изграждането на новите ядрени мощности в Чехия.

ЧЕЗ получи зелена светлина за изграждането на нови енергоблокове в ядрената централа "Дуковани"

ЧЕЗ ще строи нови енергоблокове в най-голямата ядрена централа на Чехия

Централата покрива 20% от потреблението на Чехия

В началото на месец август миналата година Чехия получи зелена светлина от Министерството на околната среда за развиването на ядрените мощности в страната. Тогава плануваните нови енергоблокове в ядрената централа "Дуковани" получиха положително становище по Оценка на въздействието върху околната среда от ресорното ведомство.

Планът на Чехия е да изгради поне един или два нови енергоблока към електроцентралата. Стратегията предвижда новите мощности постепенно да заменят четирите съществуващи и функциониращи реактора в ядрената централа.

АЕЦ "Дуковани" работи от 1985 година. Тя покрива цели 20% от потреблението на държавата на ток, а повечето общини в близост подкрепят развитието на ядрената енергетика.

По-рано тази година ЧЕЗ съобщи и че се интересува от технологиите за малки модулни ядрени реактори.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?