ЧЕЗ обмисля възможността за изграждане на малки модулни реактори (ММР) в Чехия. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на чешката ядрена централа АЕЦ "Дуковани" 2 Мартин Ухлирж.

Проектът за изграждането на малки модулни реактори идва в допълнение към реакторите с голяма мощност на страната.

Енергийното министерство на Чехия поиска подробна техническа информация за проекти за ММР от 11 компании. Сред тях са такива от Русия, Китай, Франция, Великобритания, Южна Корея и Аржентина.

Чешката държавна компания очаква отговорите на дружествата до края на настоящия месец февруари. След това ЧЕЗ ще разгледа предложенията в установен срок.

По думите на Ухлирж ЧЕЗ е подбрала няколко компании, чиито дизайни са в интерес на чешкото дружество. "Искаме да ги проучим по-подробно. Това не означава, че непопадналите в списъка компании после ще се окажат в неизгодно положение", посочи той.

ЧЕЗ вече подписа меморандуми за разбирателство с NuScale и GE Hitachi Nuclear Energy. "Не изключвам да се появят други споразумения", каза още директорът. Според него малките модулни реактори може да се явят като допълнение към новия енергоблок на АЕЦ "Дуковани".

За изграждането на новите ядрени мощности ЧЕЗ води интензивни преговори с пет компании - руската "Росатом", френската EDF, южнокорейската KHNP, китайската CGN и американската "Уестингхаус".

ЧЕЗ получи зелена светлина за изграждането на нови енергоблокове в ядрената централа "Дуковани"

ЧЕЗ ще строи нови енергоблокове в най-голямата ядрена централа на Чехия

Централата покрива 20% от потреблението на Чехия

В началото на месец август миналата година Чехия получи зелена светлина от Министерството на околната среда за развиването на ядрените мощности в страната. Тогава плануваните нови енергоблокове в ядрената централа "Дуковани" получиха положително становище по Оценка на въздействието върху околната среда от ресорното ведомство.

Планът на Чехия е да изгради поне един или два нови енергоблока към електроцентралата. Стратегията предвижда новите мощности постепенно да заменят четирите съществуващи и функциониращи реактора в ядрената централа.

АЕЦ "Дуковани" работи от 1985 година. Тя покрива цели 20% от потреблението на държавата на ток, а повечето общини в близост подкрепят развитието на ядрената енергетика.

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

"Невъзможната любов" на Източна Европа към ядрената енергетика

Защо плановете за нови реактори удрят на камък?