Министерски съвет ще насочи 200 млн. лв., с които ще бъдат отпускани безлихвени потребителски кредити на стойност до 1 500 лева. От тях ще могат да се възползват работещи, които са пуснати в неплатен отпуск, но не са съкратени. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Министърът на финансите Владислав Горанов разясни, че това ще стане чрез търговските банки с гаранция от ББР.

Министър-председателят посочи, че държавата ще отдели общо около 4,5 млрд. лв. за борба с епидемията. 500 млн. лв. ще бъдат заделени за помощ на МВР, МО и МЗ. Същата сума вече бе обявена и за увеличаване на капитала на ББР, като средствата ще бъдат използвани за гаранция пред търговски банки и бизнесът ще може да получи заеми в размери до 2,5 млрд. лв., заяви Борисов. Горанов допълни, че "ако е необходима капитализация на ББР, няма да спрем до тук". Банката ще бъде укрепена и с "допълнителен административен капацитет, също и на ръководно ниво", за да може да изпълни програмата.

Разходите за плащане на 60% от заплатите на служители от засегнатите сектори "мисля, че ще надминат 1 млрд. лв.", каза още премиерът. 50 млн. лв. ще бъдат гласувани и за великденски надбавки пенсионерите с най-ниски доходи.

Борисов пресметна още, че заради отлагането на плащането на данъци до 30 юни ще означава 600 млн. лв. по-малко приходи в хазната.

С 20 млн. лв. ще бъде увеличен и бюджета на социалния патронаж, като ще бъдат включени още 12 000 души. Министерството на труда е готово да раздаде и до 1 500 тона пакети храни.

Засега кабинетът не смята да тегли заем, за да покрие разходите. "Засега не виждам защо да задължаваме следващото поколение. Ако се стегнем, спокойно месец-два ще удържим", посочи Борисов. Именно за "7-8 седмици" се надява и Горанов, че премине кризата, като предупреди бизнесът да не уволнява с лека ръка служители, които "до вчера е търсил с лупа".