Bitcoin е балон и манията по криптовалутите разсейва инвеститорите и ги отдалечава от други активи на пазара, от които могат да получат по-голяма възвръщаемост. На това мнение е главният изпълнителен директор на Richard Bernstein Advisors Ричард Бернщайн.

"Това е лудост", смята той. "Bitcoin е в бичи пазар и всички обичат този актив. И петролът е в бичи пазар, но никога не се говори за това. Хората просто не се интересуват", посочва той.

Експертът, който в продължение на десетилетия работи на Уолстрийт, смята, че петролът е един от най-неглижираните активи.

"Имаме значителен бичи пазар при суровините, но всички хора смятат, че това няма значение", казва още инвеститорът.

Според него в следващите 12 до 18 месеца инвеститорите ще се насочат към енергийния сектор, суровините и тежката индустрия, защото при тях ще има растеж.

"Ако сте на грешната страна, в следващата година, две, може би пет, вашето портфолио ще има сериозни проблеми", предупреждава още той.

Суровият американски петрол се търгува на най-високото си ниво от октомври 2018 година насам. През последната година цената му е с 96% нагоре, като в понеделник тя беше над 70,80 долара за барел.

В същото време bitcoin е с 13% над нивото си от миналата седмица, но все още е с 35% надолу в сравнение с последните два месеца.