Международната агенция Fitch Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Литва до степен "A" от "A-" и рейтингът за краткосрочните заеми от "F1" до "F1 +".

Според прессъобщението на агенцията, перспективата за дългосрочния кредитен рейтинг на странат е "стабилна". Преди това Fitch подобри кредитните рейтинги на Литва през юни 2014 година.

"Икономиката на страната издържа забавянето на растежа на основните си търговски партньори. Fitch преразгледа прогнозата си за ръст на БВП на Литва за 2019 г. до 3,9%, което е малко по-високо, отколкото през 2018 г. (3,6%). В същото време Fitch прогнозира забавяне на икономиката на страната до 2,6% през 2020 г. и 2,4% през 2021 г., отчитайки средната прогноза за този период за страни с рейтинг "А", се посочва в доклада.

Според оценките на агенцията, държавният дълг на страната през 2019 г. е намалял до 33,8% от БВП в сравнение със средната прогнозна стойност от 50% от БВП за страните с рейтинг "А".

В Литва няма значителен макроикономически дисбаланс. При повишаването на рейтинга агенцията взе предвид "разумната фискална политика" на правителството, членството на страната в еврозоната, намаляването на публичния дълг и разходите за обслужването му, както и устойчивостта на икономиката срещу външни сътресения.

Литва иска да се превърне в център за втечнен газ в региона

Малка балтийска държава иска да се превърне в център за втечнен газ в Източна Европа

Компанията Klaipedos Nafta смята да инвестира в LNG терминали по цял свят

По-специално се отбелязва, че страната постигна положителна нетна миграция през 2019 г., за първи път от 1991 година. Това допринесе за общото увеличение на населението.

Fitch оценява инфлацията на 2,2% през 2019 г., което е над средното ниво в еврозоната (1,2%). Банковият сектор на Литва е изключително печеливш и добре капитализиран, но в същото време силно концентриран, в който преобладават дъщерните дружества на северните банки.

"Подобреният кредитен рейтинг показва, че ние сме оценени като надеждни партньори, отговорни за управлението на публичните финанси. Това решение създава и реални възможности за още по-значително намаляване на цената на заемите", коментира министърът на финансите Вилиус Шопака, цитиран от пресслужбата на ведомството.

Малката европейска държава, която стана дом на големите финтех компании

Малката европейска държава, която стана дом на големите финтех компании

Добра регулаторна среда и членството в еврозоната привлякоха редица хай-тек стартъпи

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния рейтинг за чуждестранна валута (IDR) на Япония на степен "A", перспективите за рейтинга на страната са стабилни.

"Рейтингите на Япония се балансират от силните страни - развита и богата икономика, надеждните й стандарти за управление и държавните институции - и слабите средносрочни перспективи за растеж и много висок държавен дълг", обяснява агенцията в своето съобщение.