Германия може да отпусне до 10 милиарда евро, за да спаси бивше звено на руския Gazprom, което германското правителство национализира по-рано, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. 

Gazprom Germania беше германското подразделение на Gazprom до преди няколко месеца, преди германското правителство да го "постави под попечителството" на германския енергиен регулатор през април, за да гарантира сигурността на доставките, след старта на войната.

Миналия месец Gazprom спря доставките на газ за германското подразделение в отговор на западните санкции. Русия наложи санкции на дъщерните дружества на Gazprom в Европа и забрани да се доставя руски газ. Наложи се Gazprom Germania да купува газ на по-високи цени на спот пазара.

Санкциите на Русия срещу "Газпром Германия" ще струват на данъкоплатците €5 милиарда

Санкциите на Русия срещу "Газпром Германия" ще струват на данъкоплатците €5 милиарда

През май Русия реши да спре доставките на германското дъщерно дружество

Подразделението Gazprom Germania има няколко складови площадки в Германия, включително притежава най-голямото в страната. Без финансова подкрепа компанията може да не е в състояние да напълни газовото хранилище до нивата, които ЕС изисква преди следващата зима, за да предотврати недостиг на газ.

Чрез държавната банка KfW Group може да се одобри заем за Gazprom Germania между 5- 110 милиарда евро, според източници на Bloomberg. Това може да стане факт още тази седмица.

Най-голямата европейска икономика Германия е основен купувач на руски природен газ и се подготвя от близо три месеца за възможността доставките на изкопаеми горива от Русия да бъдат прекъснати заради санкции или действия от Москва за прекратяване или прекратяване доставката на природен газ.