Санкциите на Русия срещу "Газпром Германия"  и неговите дъщерни дружества може да струват на германските данъкоплатци и потребители на газ 5 милиарда евро. Това ще се случи на фона на търсенето на други източници на доставка на газ, предаде Reuters, позовавайки се на седмичника Welt am Sonntag.

През май Русия реши да спре доставките на германското дъщерно дружество на "Газпром", след като Берлин постави компанията под управлението на държавата, след нахлуването на Русия в Украйна. 

Нидерландия и Германия започват съвместно разработване на морско газово находище

Нидерландия и Германия започват съвместно разработване на морско газово находище

Нидерландските власти вече са издали необходимите разрешителни

Оттогава енергийният регулатор трябваше да купува заместващ газ на пазара, за да изпълни договорите за доставка с германските общински комунални услуги и регионални доставчици.

Министерството на икономиката изчислява, че са необходими допълнителни 10 милиона кубически метра на ден, заявява говорител на министерството. Това означава натоварване на бюджета с 3,5 милиарда евро годишно според изчисление на Welt am Sonntag.

"Количествата се доставят на пазара и на пазарни цени. Не може да се даде информация за точните суми поради търговска конфиденциалност", каза говорителят на министерството.

Нещо повече - могат да възникнат допълнителни разходи от пълненето на съоръжението за природен газ Rehden, което министърът на икономиката Робърт Хабек заяви, че трябва да се случи вероятно до началото на отоплителния сезон.

Допълнителните разходи ще бъдат прехвърлени върху доставчиците на енергия и крайните клиенти под формата на такса за газ от октомври.