Индия е втората държава с най-голямо население в света и държавата с най-голяма диаспора - около 18 милиона индийци живеят извън границите на родината. Това доведе до факта, че Индия получава все по-големи парични преводи.

През 2022 г. сумата вече достигна 100 милиарда долара, което я прави първата страна в историята, достигнала тази цифра, показват данни на Световната банка. "Потоците от парични преводи към Индия се увеличават, благодарение на увеличенията на заплатите и силния пазар на труда в Съединените щати и други страни от ОИСР", коментират от Световната банка. Входящите парични преводи, които представляват около 3% от БВП на Индия, са нараснали с 12% от 2021 г, пише Quartz.

Освен голямото работещо население от индийци, живеещи в чужбина, има и други фактори това увеличение. Студентите са друго голямо ядро на индийската диаспора. Това са групи с високи доходи, с пряко отражение върху паричните преводи.

Обезценяването на индийската рупия също допринася високич резултат. От януари валутата е надолу с 10%, спрямо долара. Това намали цената на изпращането на парични средства от Южна Африка до Индия с 26%, от Тайланд с около 17%, а от Япония с 14% през изминалата година и повече, според Световната банка.

Индия може да стане третата най-голяма икономика до 2030 г., изпреварвайки Япония и Германия

Страната, която може да стане третата най-голяма икономика до 2030 г., изпреварвайки Япония и Германия

Там има условия за икономически бум, заради инвестиции в производството

Миграцията от Индия

Между януари 2015 г. и септември 2021 г. над 8,8 млн. души са се отказали от индийското си гражданство. Тенденцията се ускорява след пандемията, след като страни като Канада, Нова Зеландия, Германия и Ирландия облекчиха имиграционните си политики, за да привлекат квалифицирани работници.

През 2020-2021 г. от САЩ са пращани най-много пари в Инди, вероятно заради големите пакети от стимули и увеличенията на заплатите в тази страна по време на някои месеци от пандемията, а и след това.