Индия е на път да изпревари Япония и Германия и да стане третата по големина икономика в света, се казва в S&P Global и Morgan Stanley.

Твърдението се основава на прогнозата, че годишният номинален ръст на брутния вътрешен продукт на Индия ще бъде средно 6,3% до 2030 г. Така Morgan Stanley изчислява, че БВП на Индия вероятно ще се удвои до 2031-а от настоящите нива, пише CNBC.

"В Индия има условия за икономически бум, подхранван от инвестиции в производството, енергийния преход и напредналата дигитална инфраструктура на страната", пишат в доклада анализатори на Morgan Stanley. "Тези двигатели ще превърнат страната в третата по големина икономика и фондов пазар в света преди края на десетилетието."

Индия отбеляза годишен ръст от 6,3% за третото тримесечие, по-високо от очакваното в някои прогнози. През второто тримесечие Индия отбеляза ръст от 13,5%, заради голямото вътрешно търсене в сектора на услугите на страната.

Страната отбеляза рекорден ръст от 20,1% на годишна база през трите месеца до юни 2021 г. по данни на Refinitiv.

Според прогнозата на S&P бумът ще зависи от продължаването на търговската и финансовата либерализация на Индия, реформата на пазара на труда, както и инвестициите в инфраструктурата и човешкия капитал на страната. Някои от реформите вече са в ход.

Ориентирана към износ

Страната има ясен фокус и намерение да се превърне в център за чуждестранни инвестиции, както и в производствена мощност. Основното й средство за това е чрез Схемата за стимулиране, свързана с производството и износа, според анализаторите на S&P. Така нареченият PLIS, който беше въведен през 2020 г., предлага стимули както за местни, така и за чуждестранни инвеститори под формата на данъчни облекчения и други стимули.

Morgan Stanley изчислява, че делът на индийското производство в БВП ще "нарасне от 15,6% от БВП в момента до 21% до 2031 г." Това означава, че приходите от производството могат да се увеличат три пъти от сегашните 447 милиарда долара до около 1490 милиарда долара" според към банката.

На какво се дължи "експлозивния" икономически ръст на Индия

На какво се дължи експлозивния икономически ръст на тази огромна страна

Принос за ръста на БВП на страната има и Русия

"Мултинационалните компании са по-оптимистично настроени от всякога относно инвестирането в Индия. Правителството насърчава инвестициите както чрез изграждане на инфраструктура, така и чрез предоставяне на земя за фабрики", заяви Morgan Stanley.

Предимствата на Индия са евтината работна ръка, ниската цена на производство, благоприятни за бизнеса политики и голяма склонност към потребление", според Сумедха Дасгупта, старши анализатор от Economist Intelligence Unit .

Рискови фактори

Сред основните пречки са продължителната глобална рецесия, защото Индия е икономика, която е силно зависима от търговията с близо 20% от продукцията си за износ. Освен това икономическото забавяне в световен мащаб може да влоши перспективите на индийския експортен бизнес, каза индийското финансово министерство миналия четвъртък.

БВП на Индия вече е над нивата преди Covid, но перспективите за растеж ще бъдат "много по-слаби" в сравнение с предходните тримесечия, според Сонал Варма, икономист в Nomura.

"Реалният БВП сега е с 8% над нивата преди Covid по отношение на темповете на растеж, но ще има пречки, свързани с глобалните финансови условия", коментира Варма.