Индия е увеличила износа си на оръжия във финансово изражение за периода от 2014 г. насам, т.е. за 10 години, близо 35 пъти, и възнамерява да продължи да го увеличава. Това е заявил министърът на отбраната на най-голямата по население страна в света Раджнат Сингх, говорейки на предизборен митинг в град Ахмедабад.

"През 2014 г. Индия е изнесла военна продукция на стойност 6 милиарда рупии (72 милиона долара), докато сега тази цифра надхвърли 210 милиарда рупии (повече от 2,5 милиарда долара) и мога да кажа, че ще се увеличава", казва Сингх, цитиран от информационна агенция Press Trust of India.

По думите на министъра, сегашното правителствотосе стреми, продуктите на оръжейната промишленост да се произвеждат в страната от индийци, а не от чужденци.

Русия загуби второто място в света по износ на оръжие за сметка на Франция

Русия загуби второто място в света по износ на оръжие за сметка на Франция

Кои са страните сред 10 най-големи износители на оръжие след САЩ, Франция и Русия?

"Понастоящем постигнахме производствени обеми за отбранителна продукция на обща стойност над 1 трилион рупии (12 милиарда долара) годишно", казва още Сингх. Индия доставя оръжейна продукция на 85 страни.

Ню Делхи предлага широк спектър от оръжия, включително: артилерия, свръхзвукови крилати ракети BrahMos (които се произвеждат от индийско-руското съвместно предприятие BrahMos Aerospace), зенитни ракети и пускови установки Pinaka, торпеда, радари, тренажори, бронирани машини, авиационна техника, бойни кораби и патрулни кораби, танкове, системи за радиоелектронна борба и други оръжия собствено производство.

Индия започва производство на 155-милиметрови "умни" снаряди и то за първи път

5-тата икономика в света започва производство на 155-милиметрови "умни" снаряди и то за първи път

Снарядите ще се изстрелват от артилерийски оръдия 39-и и 45-и калибър