Катар по всяка вероятност е спрял изпращането на танкери с втечнен природен газ през протока Баб ел-Мандеб, след като водените от САЩ въздушни удари срещу цели на хутите в Йемен повишиха рисковете за изключително важния воден път, съобщи Bloomberg.

Най-малко пет кораба за втечнен природен газ на Катар, които се насочваха към протока в южния край на Червено море, бяха спрени от петък насам, според данни за проследяване на кораби, събрани от агенцията. Три танкера са спрели край бреговете на Оман, единият е в Червено море, а другият е в Средиземно море близо до Суецкия канал.

Комбинираните военни сили - включващи военноморските сили на САЩ и Великобритания - посъветваха търговското корабоплаване да стои далеч от опасната зона в южната част на Червено море, след въздушните удари срещу подкрепяната от Иран въоръжена група. Най-малко трима големи оператори на петролни танкери съобщиха, че ще избягват района.

Хутите не са атакували кораби, превозващи газ, откакто започнаха да нападат кораби в средата на ноември - но нежеланието на катарските кораби да премине през протока подчертава рязкото увеличение на рисковете след водените от САЩ удари.

Държавата от Персийския залив, която е един от най-големите износители на втечнен природен газ в света, беше сред малцината доставчици на газ, които през последните седмици продължаваха да използват Червено море, за да изпращат гориво до Европа.

Катар е най-големият доставчик на втечнен природен газ за Европа след САЩ и обикновено изпраща доставките си по този воден път, като се има предвид, че алтернативата е много по-дългия маршрут около южния край на Африка. Катарският газ съставлява около 13% от потреблението в Западна Европа през миналата година, отбелязва Блумбърг.

Повишените рискове е възможно да забавят доставките на гориво за отопление и за електроцентрали в Европа, но е малко вероятно това да доведе до недостиг на газ в близко бъдеще. Регионът е с добри запаси за зимата, докато промишленото търсене остава слабо, а зимата досега беше относително мека.

Европейските референтни цени на газа към момента са близо до най-ниското си ниво от август 2023 година. В началото на днешната търговия, февруарските фючърси на синьото гориво на нидерландския газов хъб TTF поскъпват с близо 4% към 32 евро за мегаватчас, но като се има предвид, че през миналата седмица те поевтиняха с близо 8%.

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Катар подписа 27-годишна сделка за доставка на LNG за Франция

Total Energies е миноритарен партньор в големи проекти за разширяване на добива на LNG на Катар