Китай обяви, че ще сформира национална петролна и тръбопроводна компания - първите сериозни действия по мащабния план на страната за реформиране на сектора от 2014 г.

Създаването на тръбопроводната компания беше споменато в доклада за работата на Националната комисия за развитие и реформи, публикуван във вторник по време на годишната среща на Националния народен конгрес, заедно с внимателно наблюдавани показатели, включително цели за икономически растеж и цели за намаляване на дълга.

Правителството на президента Си Дзинпин планира от години да превърне в нова компания, част от 112 000 км (70 000 мили) тръбопровод за нефт, газ и гориво, държани от държавните енергийни гиганти, като China National Petroleum.

"Реформата в тръбопроводите е ключова стъпка към либерализирането на пазара на петрол и газ", казва Нийл Беверидж от Sanford C. Bernstein & Co. в Хонг Конг, добавяйки, че този ход е "най-голямата реформа от десетилетия".

Създаването на нова централна тръбопроводна компания би помогнало за реформирането на енергийния сектор чрез разделяне на бизнеса на държавните предприятията за пренос и продажби и би премахнало пречките за проучване на нефт и газ, според доклада. Той не включва подробности за компанията или времето, което ще отнеме нейното създаване.