Брутният вътрешен продукт (БВП) на Украйна се е свил драстично през изминалата 2022 година - с 40%. Това коментира доцент Илмари Кяхе, от финландския Александърски институт към Университета в Хелзинки, в интервю за Ilta-Sanomat.

По думите му, за същия период, т.е. за миналата година, по предварителни данни, спадът на руската икономика се оценява на десет пъти по-малка цифра - около 4% понижение на БВП.

По мнението на експерта, засега няма никакви признаци, че санкциите могат да навредят на Русия и да повлияят на способността й да води бойни действия.

"Ако отчитаме, че БВП на Украйна е спаднал с може би 40% за 2022 година, то за Русия все още говорим само за 4% спад", казва финландският икономист.

По-рано Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че руската икономика се е стабилизирала след второто тримесечие на 2022 г. след санкционния "удар". В доклада на МВФ се отбелязва, че според новите прогнози се предвижда БВП на Русия да се свие с 3,4% през 2022 г., което е около половината по-малко от очаквания първоначално спад.

Военновременният бюджет на Русия - колко ще нараснат разходите за отбрана на страната

Военновременният бюджет на Русия - колко ще нараснат разходите за отбрана на страната

Бюджетният дефицит за тази година ще е едва 0,9% от БВП