Американският милиардер Джордж Сорос представи доста мрачни прогнози за водещите световни икономики по време на интервю в рамките на годишната среща на Световния икономически форум.

"Америка си избра за президент човек, мечтаещ да бъде диктатор, Европейският съюз се разпада, премиерът на Великобритания Тереза Мей няма да управлява дълго време, докато нейната страна се кани да се отцепи от съюза, а Китай ще се превърне в още по-репресивно общество", това коментира милиардерът.

"Малко вероятно е министър-председателят Мей да запази властта си", смята той. По неговите думи тя управлява един разединен кабинет, а британците са доста резервирани по отношение на икономическия ефект на "Брекзит".

Във вторник Тереза Мей, която състави кабинет след референдума през юли, представи своята стратегия за излизането от ЕС, включваща напускане на единния търговски съюз.

Сорос продаде огромен дял от компания за добив на злато

Сорос продаде огромен дял от компания за добив на злато

След като го придоби по-рано през годината

"Ръстът на фондовия пазар от ноември насам след вота в САЩ, стимулиран от обещанията на Тръмп, ще дойде към своя край", допълва Сорос, цитиран от Bloomberg.

"Несигурността е водеща, а тя е враг на дългосрочните инвестиции", коментира американският милиардер, който е председател на фонда Soros Fund Menegement.

"Не мисля, че пазарите ще се справят много добре. Сега те все още празнуват. Когато реалността обаче дойде, тя ще надделее", допълва Сорос.

Инвеститорът посочва, че "Брекзит" и италианският референдум са оказали сериозен натиск върху ЕС. По неговите думи търговският блок не функционира правилно, защото е ръководен от закони, които "не са подходящи за обстоятелствата в настоящето".

"Ако Европа се срине, последствията ще бъдат много страшни. Аз виждам възможност обаче съюзът да бъде спасен и на същото мнение са много хора в Брюксел", коментира бизнесменът.

"Китай все още не е постигнала успех в промяната на модела на растеж и вероятно няма да успее да го направи в следващите две години, защото Си Дзинпин иска да запази неустойчив темп на растеж. Той прави това с произвеждането на все повече стоки и пренасищане на предлагането", задършва Сорос.

Сорос: Този път не спекулирах с британския паунд

Сорос: Този път не спекулирах с британския паунд

Инвеститорът отрече да е повторил сценарият от 1992 година