Най-голямото товарно пристанище във Великобритания е изправено пред задръствания точно преди коледния сезон и може да започне да да връща пристигащи кораби, ако проблемът продължава, предава Business Insider.

Пристанището на Феликстоу обработва близо 40% от всички контейнери, изпратени до Обединеното кралство. Задръстванията вече са сериозни, а освен това наближава най-натовареното време през годината.

Според репортаж на ITV, пристигащите кораби на пристанището, прекарва повече от девет дни в престой, или - два пъти повече от средното "време за престой" от 2020 г. на пристанището.

Отчасти проблемите са породени от сериозния недостиг на шофьори на тежкотоварни автомобили, което води до значително намаляване на темпа на разтоварване.

Пристанището е запълни и капацитета си за съхранение, което представлява близо 50 000 контейнера.

Търговски марки като IKEA, Nestle и General Foods вече заявиха, че последиците от задръстванията влияят на доставките.

Според ITV някои компании вече са пренасочили празни контейнери към други пристанища във Великобритания. Това са Maersk, Evergreen Marine и CCMA-CGM.

И пристанищата в Калифорния се справят с подобни ситуации и задръствания. Миналия месец рекордно много (56 товарни) кораби бяха "заседнали" край пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч.