Работещите в Европа вероятно ще получат нова порция лоши новини, след новите съкращения през лятото в комбинация със забавянето на възстановяването в резултат на нарастването на заразените с коронавирус.

Връщането на децата на училище и на хората от лятна ваканция е ключов период за компаниите да направят ревизия на ситуацията за бизнеса си, да прегледат бюджетите си и да направят планове за персонала си до края на настоящата и за началото на следващата година.

Какво ще реши бизнеса от своя страна ще бъде решаващо за това дали европейските държави ще успеят да избегнат сериозен пик в безработицата. А прогнозата в тази посока не изглежда обнадеждаваща, пише Bloomberg.

Въпреки че държавните помощти помогнаха на страни като Германия, Франция и дори Великобритания да избегнат сериозен ръст в безработицата досега, програмите за подкрепа на пазара на труда изтичат скоро.

В същото време възстановяването на икономиката се бави, а някои сектори са изправени пред по-големи затруднения от очакваното, като вероятно ще бъдат принудени да преосмислят бизнес модела си и броя на своите служители.

"През септември те ще следят как вървят поръчките. Очакваме нарастване на безработицата, защото индустриите са структурно засегнати", коментира Алън Дехейз, който е главен изпълнителен директор на най-голямата компания за наемане на кадри Adecco Group.

Неговият колега от друга фирма в бранша - Ranstad, посочва, че следващият месец ще покаже тенденцията, която ще остане актуална до края на годината.

Междувременно независимо от значителната финансова подкрепа за пазара на труда, той понесе значителен удар. Близо половината от работните места, създадени от предходната рецесия насам, които са 5 милиона, бяха унижощени в резултат на пандемията.

Междувременно икономическото възстановяване ще изгуби още от скоростта си в резултат на очаквани допълнителни съкращения.

Безработицата в САЩ вече е в двуцифрен размер, докато в Европа ситуацията изглежда по-добре от очакваното поне засега. Тази ситуация обаче надали ще се задържи още дълго.

Според анкета на Bloomberg нивото на показателя за Еврозоната ще достигне близо 10 нас то до края на 2020 година, а следващата ще донесе леко подобрение.

"Когато краткосрочните схеми за заетостта приключат, е малко вероятно приказката да продължи", предупреждават икономисти от ING Group.