Милиардерите в света стават още по-богати, но не и във всяко кътче на планетата.

Броят на супер богаташите в световен мащаб се е покачил с 0.6 процента през 2015 година според последното проучване на консултантската компания Wealth-X, а общото им богатство бележи скок от 0.8 на сто.

Броят на заможните се покачва, но не всеки е способен да натрупа богатство с един замах, както и не е лесно да се задържи сред най-заможните в света.

Всъщност някои държави са пострадали от загуба милиардери и ниският им брой е свързан със спада в цените на петрола.

Милиардерите по света бележат рекорден брой

В света никога не е имало толкова милиардери. Ето какъв е броят им

Притежават общо $7,7 трилиона

Страни като Русия, Норвегия и Австралия бележат значителен спад на броя богати граждани, тъй като свръхпредлагането на пертолния пазар удари по цените на черното злато.

Сумите за барел от горивото са под 50 долара  през голяма част от годината, а Австралия преживява един от най-големите спадове в броя на богаташите, сочи още докладът, цитиран от CNN Money.

Страната е голям износител на природен газ, въглища и желязна руда, а един от основните търговски партньори на Австралия е Китай, която изпадна в забавяне на икономиката.

Броят на супер богаташите в страната се стопи с почти 31 на сто до 2475 заможни австралийци, а общото им състояние спадна до 295 милиарда долара. В Русия броят на заможните, натрупали общо над 30 милиарда долара в активи, се е стопил с 13 на сто до 1075 милиардери.

Милиардерите пазят рекордни суми в брой

Ето колко пари в брой пазят милиардерите

Стойността на доларите е колкото БВП на Бразилия

Богатите в Норвегия също се топят заради спада в цените на петрола. В скандинавската страна, която е голям износител на черното злато, заможните са се стопили почти наполовина, а в притежанията им влиза състояние от 90 милиарда долара.

„Ако петролът остане на толкова ниски цени в дългосрочен план, това би могло да има много по-големи последици. Някои от тези хора ще трябва да предвидят дългосрочни промени, за да се адаптират по-скоро”, коментира анализаторът от Wealth-X Бенджамин Кинард.